Budova California Academy of Sciences

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Súradnice: 37° 46′ 12.36″ s.š., 122° 27′ 59.07″ z.d.

Budova vo výstavbe v roku 2006

Budova California Academy of Sciences je budova múzea California Academy of Sciences v San Franciscu. Bola navrhnutá architektom Renzom Pianom v roku 2008. Získala ocenenie Silver Holcim Award v kategórii Sustainable Construction a Enwiromental Award za nový ekologický koncept a dizajn.

Nové kalifornské centrum vedy nahrádza zoskupenie pôvodných dvanástich budov postavených v rokoch 1916 až 1976, ktoré boli zničené pri zemetrasení v roku 1989.

Lokalita[upraviť | upraviť zdroj]

California Academy of Sciences je situovaná v parku Golden gate v San Franciscu. Zahŕňa planetárium, akvárium, múzeum prírodnej histórie a výskumné centrum. V blízkosti sa nachádza de Young Memorial Museum od dvojice Herzog & de Meuron so zbierkami amerického, afrického a tichomorského umenia.

Koncept návrhu[upraviť | upraviť zdroj]

Objekty sú umiestnené pod zvlnenou strechou, ktorá reaguje na kopcovitú krajinu v okolí San Francisca. Zároveň tento tvar umožňuje prirodzenú ventiláciu a osvetlenie. Dôležitú úlohu pri architektonickom návrhu zohrala ekológia. Väčšina použitých materiálov je z obnoviteľných zdrojov a bola dovezená zo vzdialenosti kratšej ako 800 km. Konštrukčná oceľ obsahuje 95 percent recyklovaného železa. Aj betón obsahuje recyklovanú škvaru a izolácia recyklovaný textil. Drevo pochádza taktiež z obnoviteľných zdrojov.

Energetická náročnosť budovy je o 30 až 35 percent menšia ako u podobných typov budov tejto veľkosti vďaka ekologicky navrhnutej skladbe strechy, kde vrstva 15 centimetrov zeminy zabezpečuje teplotu interiéru o 6 stupňov nižšiu ako pri konvenčnej streche. Vrchná vrstva strechy je tvorená zeleným kobercom z miestnych tráv a kvetín. Okolo celého pôdorysu strechy obieha zasklený baldachýn pokrytý fotovoltaickými článkami, čo prispieva k zníženiu energetickej spotreby.

Funkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Kalifornské centrum tvorí zelená strecha, ktorá spája staršie budovy kalifornskej akadémie spolu z novovzniknutými priestormi planetária, pralesaakvária. V strede dispozície sa nachádza sklom zastrešené námestie voľne prepojené s pozdĺžne orientovaným výstavným priestorom. Námestie tvorí spojovaciu líniu medzi dvoma vstupnými vestibulmi, ktoré prepájajú pôvodné budovy akadémie.

Na západe je dažďový prales imitujúci ekosystém Bornea, Madagaskaru, KostarikyAmazónie. Z prízemia vedie výťah do valcovito zakriveného akvária predstavujúceho prales pri povodniach. V podzemí nájdu návštevníci Steinhartove akvárium navrhnuté Štúdiom Thinc and Urban Urban A&O so skulptulárnym priestorom pripomínajúcim podmorské dno. Akvárium je v súčasnosti najhlbším koralovým akváriom na svete s 795 000 litrovými nádržami tvoriacimi filipínsky podmorský ekosystém. Súčasťou je aj 360 stupňová sklenená bublina, vďaka ktorej návštevníci môžu zažiť pocit z potápania. Na východ od centrálneho námestia je situované Morrisonovo planetárium s projekciou vo vysokom rozlíšení schopnou prijímať priame prenosy z NASA.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Návrh kladie veľký dôraz na transparentnosť a vizuálne prepojenie výstavných priestorov s okolitým parkom. Vzdušnosť je tiež podporená štíhlymi stĺpmi s výstužným systémom lán a použitými materiálmi ako sklo s nízkym obsahom železa a svetlého pohľadového betónu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]