Herzog & de Meuron

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Allianz Arena, Mníchov
Elbphilharmonie, HafenCity Hamburg (2007-2016).

Herzog & de Meuron je švajčiarska architektonická kancelária založená v roku 1978 so sídlom v Bazileji. Jej zakladateľmi sú Jacques Herzog a Pierre de Meuron.

Jacques Herzog a Pierre de Meuron sú súčasní švajčiarski architekti. Sú nositeľmi Pritzkerovej ceny, najvyššieho svetového ocenenia za architektúru. Laureátmi sa stali v roku 2001. Len po druhý raz v histórií bola Pritzkerova cena udelená naraz dvom architektom.

Obidvaja sa narodili v roku 1950 v švajčiarskom Bazileji. Študovali na ETH (Eidgenossische Technishe Hochschule) v Zurichu – u Alda Rossiniho a Dolfa Schnebliho. Diplom architekta získali v roku 1975. O tri roky neskôr spoločne založili architektonickú kanceláriu Herzog & de Meuron v Bazilej.

Projekty Herzog & de Meuron[upraviť | upraviť zdroj]

Projekty známeho švajčiarskeho dua počas dvadsaťročnej existencie nie sú len v domácom Švajčiarsku, ale aj v Anglicku, Francúzsku, Nemecku, Španielsku, Japonsku a USA. Najznámejším projektom z poslednej doby je známa Tate Modern Gallery. Podľa dostupných štatistík a turistických sprievodcov ide v prípade tejto galérie moderného umenia o najnavštevovanejšiu stavbu nového milénia. K ďalším známym stavbám patrí Vínny dom Dominus v Napa Valley v Kalifornii, New de Young Museum v San Franciscu, Extension for the Walker Art Centre v Minneapolis, knižnica Technickej univerzity v Eberswalde v Nemecku a mnoho ďalších. Známa je tiež ich prestavba bývalej elektrárne Mediodía z roku 1899, dnes nazývaná Caixa Forum v Madride.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]