Eduardo Souto de Moura

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eduardo Souto de Moura
portugalský architekt
portugalský architekt
Narodenie25. júl 1952 (71 rokov)
Oporto, Portugalsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Eduardo Souto de Moura

Eduardo Souto de Moura (* 25. júl 1952) je portugalský architekt, ktorý patrí v súčasnosti medzi najvýznamnejších architektov nie len v Portugalsku, ale na celom svete.

Celým menom, Eduardo Elisio Machado Souto de Moura sa narodil 25. júla 1952 v Oporte, Portugalsku. Študoval architektúru na School of Fine Arts v Oporte. Od roku 1974 do roku 1979 nadobudol prax u Álvara Sizu. Od roku 1981 do 1990, bol Suoto Moura asistentom profesora na jeho alma mater a neskôr ustanovený profesorom na University of Oporto Faculty of Architecture. Taktiež bol hosťujúcim profesorom na architektonických školách v Ženeve, ParížiBellevielle, Harvarde, Dubline, ETH Zurchi a Lausanne. Participoval na mnohých seminároch a prednáškach v Portugalsku a zahraničí. Jeho práce boli prezentované v mnohých publikáciách a na mnohých výstavách.

Počas svojej praxe získal nasledovné ocenenia: nositeľ ceny Antónia de Almeida, nositeľ ceny Antera de Quentala, prvá cena v súťaži na obnovenie Námestia Giraldo v Evore – Portugalsko, prvá cena v súťaži CIAC Pavilions, prvá cena v súťaži NA Hotel Salzburg, prvá ceny Miramar House v Secil Architectural Prizes, čestné uznanie za SEC Cultural Centre a Alcanena House v National Architectural Prizes.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]