Chromebook

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Chromebook Samsung Series 3

Chromebook je notebook, na ktorom beží linuxový operačný systém Chrome OS. Tieto zariadenia boli pôvodne určené na prácu počas pripojenia na internet, pričom väčšina aplikácií a údajov bola založená na cloude. Pôvodný Chromebook bol príkladom tenkého klienta. Po uvedení boli niektoré aplikácie (Gmail, Docs, Sheets a Slides) prepísané na beh aj v offline režime a sú dostupné aj androidové aplikácie pre Chromebooky, čo robí túto platformu použiteľnú aj na viac všeobecné použitie ako typický tenký klient.

Prvé Chromebooky od Aceru a Samsungu sa začali predávať 15. júna 2011. Neskôr bola uvedená desktopová verzia Chromebox v máji 2012 a zariadenie všetko v jednom predstavila v roku 2014 firma LG Electronics.

Chromebooky sa primárne predávajú priamo od Google a ich retailových partnerov. V roku 2012 boli školy najväčšími odberateľmi.

Na Google I/O 2016 zaznelo, že budú pre vybrané Chromebooky dostupné aj Android aplikácie cez Google Play Store, čo bude mať za následok dva obchody s aplikáciami v Chrome OS.

V marci 2018 Acer a Google oznámili vytvorenie prvého tabletu Chromebook: karta Chromebook 10. Toto zariadenie malo súťažiť s trhom so zľavou tabletov Apple iPad na trhu vzdelávania. Obrazovka karty 10 (9,7 palca, rozlíšenie 2048 x 1536) bola identická s obrazovkou iPadu. Zariadenie obsahuje stylus. Ani jedno zariadenie neobsahuje klávesnicu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Chromebook na anglickej Wikipédii.