Cianovský potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Cianový potok)
Cianovský potok
potok
Zdrojnica Dolinky, Nízke Tatry
Ústie Svarínka, Svarín
Dĺžka 2,6 km
Povodie Váh
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-01-026
Číslo recipienta 4-21-01-13640
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Cianovský potok[1] je potok v hornom Liptove, vo východnej časti okresu Liptovský Mikuláš.[1] Je to ľavostranný prítok Svarínky, meria 2,6 km a je tokom IV. rádu. Preteká územím NAPANT-u.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Nízkych Tatrách, v podcelku Kráľovohoľské Tatry, kde pramení v geomorfologickej časti Priehyba na severozápadnom svahu Doliniek (1 273,1 m n. m.) v nadmorskej výške približne 1 075 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie severovýchodným smerom, zľava najprv priberá krátky prítok z východo-juhovýchodného svahu Milkova (1 243,9 m n. m.), potom sprava dva prítoky zo severovýchodného svahu Doliniek a opäť zľava krátky prítok zo severovýchodného svahu Milkova. Následne sa esovito ohýba, na krátkom úseku tečie severoseverovýchodným smerom, sprava priberá prítok prameniaci severne od kóty 1 060,0 m a zľava prítok (804,8 m n. m.) zo severovýchodného svahu Milkova. Napokon sa postupne stáča najprv na východ, sprava ešte priberá dva krátke prítoky a východo-severovýchodným smerom pokračuje k ústiu. Do Svarínky sa vlieva v strednej časti Svarínskej doliny, južne od osady Svarín, v nadmorskej výške cca 748 m n. m.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-08-23]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-08-23]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]