Club Bizcaya

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Club Bizcaya z roku 1902

Club Bizcaya bol baskický futbalový klub špeciálne vytvorený, aby odohral dva turnaje, Copa de la Coronación (slovensky: Korunovačný pohár) v roku 1902 a Copa del Rey (slovensky: Kráľovský pohár) v roku 1907.

V roku 1902 sa odohral prvý ročník Copa del Rey (pod názvom Copa de la Coronación). Pri tejto príležitosti sa v Bilbau rozhodli zložiť z dvoch celkov, Athletic ClubBilbao FC, jeden tím, ktorý bude reprezentovať Bilbao na tomto turnaji.

Copa de la Coronación 1902[upraviť | upraviť zdroj]

Club Bizcaya v tomto roku tvorili hráči zložený z dvoch klubov, Athletic Club (založený 1898) a Bilbao FC (založený 1900). Tento tím reprezentoval Bilbao na turnaji pri príležitosti korunovácie španielskeho kráľa Alfonsa XIII. a tento turnaj vyhral, keď vo finále porazil FC Barcelona 2-1, gólmi Astorquiu a Cacaeauxa. Neskôr v roku 1903 sa Bilbao FC zlúčilo do jedného klubu s Athleticom Club.

Copa del Rey 1907[upraviť | upraviť zdroj]

Club Bizcaya tentoraz vytvorili hráči Athletic Club a Unión Vizcaino. Tento tím sa dostal do finale Copa del Rey, v ktorom 30. marca 1907 na štadióne Hipodrómo v Madride prehral s Madridom FC 0-1