Cockta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cockta
Cockta
Právna formaFiliálka
OdvetvieNealkoholické nápoje
Založená1953
ZakladateľEmerik Zelinka
SídloĽubľana, Slovinsko
PriemyselPotravinársky
VlastníkDrogaKolinska d.d.
Webcockta.eu

Cockta je nealkoholický sýtený nápoj vyrábaný v Slovinsku. Jeho chuť tvorí výťažok z 11 rôznych bylín (najmä šípky), citrónu a pomaranča. Neobsahuje kofeín, ani kyselinu fosforečnú.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Cockta vznikla začiatkom 50. rokov minulého storočia, keď vedenie spoločnosti Slovenijavino prišlo s nápadom vyrobiť originálny osviežujúci slovinský nápoj, ktorý by dokázal konkurovať podobným dovážaným nápojom. A tak chemický inžinier Emerik Zelinka, zamestnanec výskumných laboratórií spoločnosti Slovenijavino, vytvoril nápoj využívajúci miestne byliny, pričom sa snažil vytvoriť originálny nápoj namiesto toho, aby napodobňoval obdobné zahraničné nápoje.

Zelinka a jeho tím bol úspešný, a tak sa zrodila Cockta s novou chuťou zmesi jedenástich rôznych bylín. Jednou z nich, ktorá prispieva k jeho známej a charakteristickej aróme, je šípka, ktorá sa predtým používala len počas chrípkovej sezóny na výrobu šípkového čaju.

Nárast obľúbenosti[upraviť | upraviť zdroj]

Rozvoj a propagácia nového produktu Cockta bol v tých časoch jedným z prvých trhových projektov. Marketingová kampaň bola veľmi starostlivo pripravená: to prinieslo v návrhárov, vrátane niekoľkých študentov architektúry, ktorí navrhli logo pomocou skromného výberu písma, ktoré mali vtedy k dispozícii. Navrhli aj charakteristickú fľašu podľa vtedajšieho dizajnu pivných fliaš a kartónové obaly a dodávkové vozidlá.

Mnoho starších Slovincov si ešte pamätá na reklamné plagáty, na ktorých bola opálená mladá žena s copom a modrými očami, držiaca v ruke fľašu nového tajomného nápoja. Cockta bola predstavená verejnosti po prvýkrát v 8. marca 1953 pri tradičnej medzinárodnej súťaži v skokoch na lyžiach v Planici. Od tej doby, Planica a Cockta boli so sebou spájané viac než päťdesiat rokov.

Prvý rok po uvedení Cockty bolo len v Slovinsku predaných cirka 4 milióny fliaš. Prvých 14 rokov dosahovala Cockta 25% rast ročného obratu. Nápoj sa stal tiež jedným z prvých vývozných produktov z Juhoslávie, keď sa začal predávať v Holandsku. V 60. rokoch sa ale jeho výroba zmenšila pre otvorenie trhu Juhoslávie a následný príchod zahraničných značiek. Následne sa nápoj začal plniť aj do litrových fliaš a posilnila sa aj reklamná kampaň so sloganom »Cockta - pijača naše in vaše mladosti« (Cockta - nápoj našej i vašej mladosti), čo malo za následok rast spotreby a koncom 70. rokov aj rekordný ročný predaj okolo 37 miliónov litrov Cockty.

Medzi rokmi 19831994 predaj prudko klesol, k čomu pomohli aj vonkajšie vplyvy a rozpad Juhoslávie a tým pádom zmenšenie trhu. Avšak v roku 1996 začala firma Slovenijavino s nostalgickou reklamnou kampaňou, čo opäť spustilo rast predaja.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2000 bola značka Cockta odkúpená spoločnosťou Kolinska, dnes známou ako DrogaKolinska d.d., ktorá opäť začala so silnou reklamnou kampaňou, nesúcou sa opäť v nostalgických tónoch. V roku 2001 sa značka vrátila na bývalé juhoslovanské trhy.

V roku 2004 sa začala plniť aj do 3,3 dcl fliaš, v roku 2005 sa začala vyrábať umelo sladená Cockta light a do tretice sa predáva Cockta Blondie s príchuťou pomaranča.

Slogany[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1980 - Pijača naše in vaše mladosti (Cockta - nápoj našej i vašej mladosti)
  • 1983 - Še vedno najboljša (Stále najlepšia)
  • 2001 - Prve ne pozabiš nikoli (Nikdy nezabudneš svoju prvú)
  • 2002 - Cockte pogrešam (Cockta mi chýba, no foneticky to znamená Chýbaš mi veľmi)
  • 2005 - Ješ MaxCards, Spiš MaxCards, Piješ Cockto! (Ješ MaxCards, Spíš MaxCards, Piješ Cocktu!)
  • Brez kofeina - brez kisline - brez heca! (Bez kofeínu - bez kyseliny - bez žartu!)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Cockta na slovinskej Wikipédii a Cockta na anglickej Wikipédii.