Korzika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Corse)
Korzika
Symboly
Vlajka Znak
Mapa
Poloha Korziky vo Francúzsku.
Administratíva
Prefektúra: Ajaccio, Bastia
Predseda
regionálnej rady:
Gilles Simeoni
Departementy: Corse-du-Sud (2A)
Haute-Corse (2B)
Obvodov: 5
Kantónov: 52
Obcí: 360
Štatistika
Rozloha: 8 680 km²
Počet obyvateľov: 260 196 obyv.
(1999)
Hustota zaľudnenia 30 obyv./km²
Mapa Korziky

Korzika (franc. (la) Corse, korz. Corsica) je ostrov v Stredozemnom mori na sever od Sardínie, v rámci Francúzska má postavenie „Korzickej územnej správnej korporácie“, ktoré je takmer identické s postavením francúzskych administratívnych regiónov.

Korzika sa úplne bežne považuje za ďalší francúzsky región, hoci roku 1991 oficiálne prestala byť regiónom a stala sa „Korzickou územnou správnou korporáciou (v rámci Republiky)“, čím získala miernu autonómiu.

K Francúzsku bola Korzika pripojená roku 1768 a považuje sa za integrálnu súčasť tzv. Metropolitného Francúzska (čo je opak Zámorského Francúzska). Metropolitné Francúzsko bez Korziky sa neformálne nazýva „pevninské Francúzsko“.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Obyvateľstvo tvoria väčšinou Korzičania (ľud italického pôvodu hovoriaci toskánskym, teda talianskym, dialektom). Keďže kedysi bohaté lesy boli vykynožené, živia sa turizmom, chovom oviec, prípadne pestovaním viniča, citrusov a olív na pobreží, a chovom rýb.

V hlavnom meste Ajaccio sa narodil Napoleon Bonaparte.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Od Sardínie Korziku delí Bonifácky prieliv. Korzika je veľmi hornatá (Monte Cinto, 2 710 m). Východné pobrežie je málo členité, západné viac (riasového typu). Hlavné mestá sú Ajaccio a Bastia.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Korzika