Country

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Country & Western)
Country


Pôvod v štýlochfolk, blues, gospel, keltská hudba
Kultúrne pozadiezačiatok 20. storočiajuh USA a severozápad Kanady
Typické nástrojeakustická gitara - dobro - harmonika - basa - husle - bicie - mandolína - bendžo
Všeobecná popularitacelosvetovo, najviac USA, Kanada, Austrália
Odvodené štýlyBluegrass
Podštýly
Bakersfieldské country - Bluegrass - Close harmony - Country folk - Honky tonk - Jug band - Lubbock Sound - Country z Nashville - Neotraditional Country - Outlaw country - Red Dirt - Texasské Country
Zmes štýlov
Alternatívne country - Country rock - Psychobilly - Deathcountry - Rockabilly - Country-rap - Country pop

Country alebo country and western je hudobný žáner, ktorý pôvodne vznikol na juhu Spojených štátov. Má korene v tradičnej folkovej hudbe, keltskej hudbe, blues, gospelovej hudbe, humorne ladenom hudobnom žánri nazvanom hokum a starobylej hudbe. K jeho rýchlemu rozvoju došlo v 20. rokoch 20. storočia. Pôvodne sa tento štýl nazýval hillbilly music, názov country music sa začal používať v 40. rokoch 20. storočia. V 70. rokoch 20. storočia sa ustálil názov Country and Western.

Najznámejšími mestami, ktoré sú spojené s tradíciou country hudby sú Bakersfield v štáte Kalifornia a na juhovýchode Nashville v štáte Tennessee.

Prvou hviezdou tohto žánru bol Paul Williams, ktorý pochádzal z Vicksburgu v štáte Tennessee. Medzi interpretov tohto žánru patril napríklad spočiatku aj Elvis Presley, ktorého (takmer) súčasníkom bola jedna z najväčších hviezd tohto žánru, „muž v čiernomJohnny Cash. Zo žien sú to napríklad Dolly Partonová či Shania Twainová.

Pre tento žáner sú typické skôr akustické hudobné nástroje ako husle, bendžo, mandolína, dobro, dulcimer, harmonika, akustická gitara, basa.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Country