Diskografia Johna Calea

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Diskografia John Cale
John Cale (2006)
John Cale (2006)
Vydané nahrávky
Štúdiové albumy 15
Koncertné albumy 6
Kompilácie 5
EP 3
DVD 2
Videoklipy 5
Soundtracky 13
Spolupracujúci interpret 6
Referencie a odkazy

Toto je diskografia waleského multiinštrumentalistu Johna Calea. V rokoch 1970-2012 vydal pätnásť sólových štúdiových albumov a štyri ako spoluinterpret. Vydal celkovo šesť koncertných albumov, tri EP a päť kompilácií. Pred začatím svojej sólovej kariéry pôsobil v skupine The Velvet Underground, s ktorou vydal dva štúdiové albumy. Taktiež bol členom skupiny Theatre of Eternal Music, jej experimentálné nahrávky vyšli až po roku 2000 prostredníctvom vydavateľstva Table of the Elements.

Hral na mnohých ďalších albumoch ako sprievodný hudobník a producent, podieľal sa napríklad na všetkých albumoch okrem jedného nemeckej speváčky Nico. Ako producent spolupracoval napríklad aj so skupinou The Police na jej prvých demo nahrávkach z roku 1976. Tieto nahrávky však nikdy nevyšli.[1] V októbri 1984 nahrával s britskou skupinou Gene Loves Jezebel, ale ich spoločné nahrávky zostali nevydané.[2] V roku 2007 produkoval druhý album skupiny Ambulance LTD, to však nikdy nevyšlo z dôvodu krachu nahrávacej spoločnosti. Je tiež autorom hudby k približne tridsiatich filmom, niektoré z nich vyšli ako soundtracky na CD.

The Velvet Underground[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Informácie
1967 The Velvet Underground & Nico
1968 White Light/White Heat
  • Vydané: január 1968
  • Vydavateľstvo: Verve Records
1985 VU
  • Vydané: február 1985
  • Vydavateľstvo: Verve Records
1986 Another View
  • Vydané: september 1986
  • Vydavateľstvo: Verve Records

Sólové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Informácie
1970 Vintage Violence
1972 The Academy in Peril
1973 Paris 1919
  • Vydané: marec 1973
  • Vydavateľstvo: Reprise Records
1974 Fear
1975 Slow Dazzle
  • Vydané: marec 1975
  • Vydavateľstvo: Island Records
1975 Helen of Troy
  • Vydané: november 1975
  • Vydavateľstvo: Island Records
1981 Honi Soit
1982 Music for a New Society
1984 Caribbean Sunset
  • Vydané: január 1984
  • Vydavateľstvo: ZE Records
1985 Artificial Intelligence
1989 Words for the Dying
1996 Walking on Locusts
2003 HoboSapiens
2005 blackAcetate
  • Vydané: september 2005
  • Vydavateľstvo: EMI Records
2012 Shifty Adventures in Nookie Wood

Koncertné albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Informácie
1979 Sabotage/Live
1984 John Cale Comes Alive
  • Vydané: september 1984
  • Vydavateľstvo: Ze Records
1987 Even Cowgirls Get the Blues
  • Vydané: 1987
  • Vydavateľstvo: ROIR
1992 Fragments of a Rainy Season
  • Vydané: september 1992
  • Vydavateľstvo: Hannibal Records
2007 Circus Live
  • Vydané: február 2007
  • Vydavateľstvo: EMI Records
2010 Live at Rockpalast
  • Vydané: október 2010
  • Vydavateľstvo: MIG

Kompilácie[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Informácie
1977 Guts
  • Vydané: únor 1977
  • Vydavateľstvo: Island Records
1994 Seducing Down the Door
  • Vydané: júl 1994
  • Vydavateľstvo: Rhino Records
1996 The Island Years
  • Vydané: júl 1996
  • Vydavateľstvo: Island Records
1999 Close Watch: An Introduction to John Cale
  • Vydané: apríl 1999
  • Vydavateľstvo: Island Records
2007 Gold
  • Vydané: apríl 2007
  • Vydavateľstvo: Universal Music
  • reedícia albumu The Island Years

EP[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Informácie
1977 Animal Justice
2003 5 Tracks
  • Vydané: máj 2003
  • Vydavateľstvo: EMI Records
2011 Extra Playful
2012 Extra Playful Transitions

Soundtracky[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Informácie
1991 Paris s'eveille - suivi d'autres compositions
1993 23 Solo Pieces for La Naissance de L'Amour
  • Vydané: november 1993
  • Vydavateľstvo: Les Disques du Crépuscule
1995 N'oublie pas que tu vas mourir
  • Vydané: január 1995
  • Vydavateľstvo: Les Disques du Crépuscule
1995 Antártida
  • Vydané: 1995
  • Vydavateľstvo: Les Disques du Crépuscule
1997 Eat/Kiss: Music for the Films by Andy Warhol
1998 Somewhere in the City
1998 Nico: Dance Music
1999 Le Vent de la nuit
  • Vydané: apríl 1999
  • Vydavateľstvo: Les Disques du Crépuscule
1999 The Unknown
  • Vydané: máj 1999
  • Vydavateľstvo: Les Disques du Crépuscule
2000 Love Me
2000 Saint-Cyr
2000 American Psycho
2005 Process

Spolupráce[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Interpreti Informácie
1971 John Cale, Terry Riley Church of Anthrax
1974 John Cale Kevin Ayers, Brian Eno, Nico June 1, 1974
  • Vydané: jún 1974
  • Vydavateľstvo: Island Records
1990 John Cale, Lou Reed Songs for Drella
1990 John Cale, Brian Eno Wrong Way Up
1994 John Cale, Bob Neuwirth Last Day on Earth
2004 John Cale, Lou Reed, Nico Le Bataclan '72
  • Vydané: október 2004
  • Vydavateľstvo: Alchemy Entertainment

Single[upraviť | upraviť zdroj]

  • „Cleo“ / „Fairweather Friend“ (1970)
  • „Big White Cloud“ / „Gideon's Bible“ (1970)
  • „Dixieland and Dixie“ / „The Biggest, Hairiest, Loudest Band of All“ (1971)
  • „Days of Steam“ / „Legs Larry at the Television Centre“ (1972)
  • „The Man Who Couldn't Afford to Orgy“ / „Sylvia Said“ (1974)
  • „Jack the Ripper in the Moulin Rouge“ / „Memphis (Instrumental)“ (1977)
  • „Mercenaries“ (1980)
  • „Dead or Alive“ / „Honi Soit“ (1981)
  • „Close Watch“ / „Close Watch“ (1982)
  • „Close Watch“ / „Changes Made“ (1982)
  • „Villa Albani“ (1984)
  • „Ooh La La“ / „Magazines“ (1984)
  • „Dying on the Vine“ / „Everytime the Dogs Bark“ (1985)
  • „Satellite Walk“ (1985)
  • „Nobody But You“ / „Style It Takes“ / „A Dream“ (1990)
  • „One Word“ / „Grandfather's House“ / „Palanquin“ (1990)
  • „Spinning Away (Edit)“ / „Grandfather's House“ / „Palaquin“ (1990)
  • „Hallelujah“ (1991)
  • „Paris s'eveille“ (1991)
  • „The Long Voyage“ (1995)
  • „Cale vs The Bees vs Doctor Rockit“ (2003)
  • „Things“ (2003)
  • „Turn the Lights On“ (2005)
  • „Outta the Bag“ (2006)
  • „Big White Cloud“ (2007)
  • „All My Friends“ (2007)
  • „Whaddya Mean By That“ (2011)
  • „I Wanna Talk 2 U“ (2012)
  • „Face to the Sky“ / „Living with You“ (Organic Mix) (2012)
  • „Living with You“ / „Living with You“ (Organic Mix) / „Living with You“ (Laurel Halo remix) (2013)
  • „All Summer Long“ / „Sandman (Flying Dutchman)“ (2013)

Podiel na albumoch iných interpretov[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Interpret Informácie Príspevok
1967 Nico Chelsea Girl viola, organ, gitara
1968 Morning Glory Two Suns Worth nahrávanie
1968 Larry and Tommy Yo-Yo (SP) produkcia
1969 Nico The Marble Index viola, klavír, basgitara, gitara, zvonkohra, zvony, aranžmán
1969 The Stooges The Stooges produkcia, viola
1969 Earth Opera The Great American Eagle Tragedy
  • Vydané: 1969
  • Vydavateľstvo: Elektra Records
gitara, spev
1970 Glass Harp Glass Harp viola
1970 Chelsea Chelsea
  • Vydané: 1970
  • Vydavateľstvo: Decca Records
viola
1970 Nick Drake Bryter Layter
  • Vydané: november 1970
  • Vydavateľstvo: Island Records
viola, klavír, cembalo, celesta, organ
1970 Nico Desertshore spev, bas gitara, gitara, klávesy, produkcia
1971 Mike Heron Smiling Men with Bad Reputations
  • Vydané: 1971
  • Vydavateľstvo: Elektra Records
gitara, bas gitara, spev
1971 Tax Free Tax Free
  • Vydané: 1971
  • Vydavateľstvo: Polydor Records
viola
1972 Jennifer Warnes Jennifer
  • Vydané: 1972
  • Vydavateľstvo: Reprise Records
produkcia
1973 Chunky, Novi and Ernie Chunky, Novi and Ernie produkcia
1974 Nico The End... bas gitara, xylofón, gitara, syntetizátor, klavír, organ, marimba, triangel, zvonkohra, perkusie, produkcia
1975 Geoff Muldaur Is Having a Wonderful Time
  • Vydané: 1975
  • Vydavateľstvo: Reprise Records
viola
1975 Brian Eno Another Green World
  • Vydané: september 1975
  • Vydavateľstvo: Island Records
viola
1975 Patti Smith Group Horses produkcia
1976 The Modern Lovers The Modern Lovers produkcia
1977 Kate & Anna McGarrigle Dancer with Bruised Knees organ, marimba
1977 Menace I Need Nothing/Electrocutioner (SP) produkcia
1977 Sham 69 I Don't Wanna (SP) produkcia
1977 Squeeze Packet of Three (EP) produkcia
1978 Squeeze Squeeze (U.K. Squeeze)
  • Vydané: marec 1978
  • Vydavateľstvo: A&M Records
produkcia
1978 Cristina Disco Clone
  • Vydané: 1978
  • Vydavateľstvo: ZE Records
produkcia
1978 Marie et les Garçons Attitudes/Re-Bop (SP)
  • Vydané: 1978
  • Vydavateľstvo: Spy Records
produkcia, marimba
1978 Brian Eno Music for Films viola
1978 Julie Covington Julie Covington
  • Vydané: 1978
  • Vydavateľstvo: Virgin Records
klavír, clavinet
1978 David Kubinec Some Things Never Change klávesy, produkcia
1978 Harry Toledo & The Rockets Busted Chevrolet (EP)
  • Vydané: 1978
  • Vydavateľstvo: Spy Records
produkcia
1979 Ian Hunter You're Never Alone with a Schizophrenic klavír, klávesy, harfa
1979 Model Citizens Shift the Blame (EP)
  • Vydané: 1979
  • Vydavateľstvo: Spy Records
produkcia
1979 The Necessaries You Can Borrow My Car / Runaway Child (SP)
  • Vydané: 1979
  • Vydavateľstvo: Spy Records
produkcia
1980 Snatch Shopping for Clothes (EP)
  • Vydané: apríl 1980
  • Vydavateľstvo: Fetish
produkcia
1980 Modern Guy Une nouvelle vie
  • Vydané: 1980
  • Vydavateľstvo: Dorian
produkcia, cembalo, organ, perkusie
1983 Made for TV So Afraid of the Russians/Unknown Soldier (SP)
  • Vydané: 1983
  • Vydavateľstvo: Conflict Records
produkcia, gitara, syntetizátory
1985 Nico Camera Obscura produkcia, spev
1986 Lio Pop Model
  • Vydané: 1986
  • Vydavateľstvo: Polydor Records
produkcia
1987 Element of Crime Try to Be Mensch
  • Vydané: marec 1987
  • Vydavateľstvo: Polydor Records
produkcia, klávesy
1987 Happy Mondays Squirrel and G-Man Twenty Four Hour Party People Plastic Face Carnt Smile (White Out) produkcia
1988 Art Bergmann Crawl with Me produkcia
1989 Big Vern Lullabies for Lager Louts
  • Vydáno: december 1989
  • Vydavateľstvo: Duke Street Records
produkcia, klávesy
1990 The Replacements All Shook Down viola
1991 Maureen Tucker I Spent a Week There the Other Night
  • Vydané: 1991
  • Vydavateľstvo: New Rose Records
viola, syntetizátor
1991 Sister Double Happiness Heart and Mind
  • Vydané: 1991
  • Vydavateľstvo:
„Radar Blips“
1991 Louise Féron Souvenirs de L'Avenir (EP) klavír, produkcia
1991 Louise Féron Louise Féron klavír, produkcia
1991 Les Nouvelles Polyphonies Corses Les Nouvelles Polyphonies Corses
  • Vydané: 1991
  • Vydavateľstvo: Phonogram
klavír
1992 Los Ronaldos Sabor Salado
  • Vydané: 1992
  • Vydavateľstvo: EMI Records
produkcia
1992 Hector Zazou Sahara Blue
  • Vydané: 1992
  • Vydavateľstvo: Made to Measure
spev
1994 Vince Bell Phoenix klavír
1994 Jódži Jamamoto Your Pain Shall Be a Music
  • Vydané: 1994
  • Vydavateľstvo:
spev
1994 Hector Zazou Chansons des mers froides
  • Vydané: 1994
  • Vydavateľstvo: Columbia Records
spev
1995 Siouxsie and the Banshees The Rapture
  • Vydané: január 1995
  • Vydavateľstvo: Polydor Records
produkcia
1995 Ivan Král Nostalgia
  • Vydané: 1995
  • Vydavateľstvo: BMG Ariola
klavír
1996 Marc Almond Fantastic Star klavír
1996 Goya Dress Rooms
  • Vydané: apríl 1996
  • Vydavateľstvo: Nude Records
produkcia, klavír, mixing
1996 Patti Smith Gone Again organ
1996 Les Nouvelles Polyphonies Corses In Paradisu
  • Vydané: 1996
  • Vydavateľstvo: Mercury Records
produkcia
1996 The Maids of Gravity The First Second
  • Vydané: september 1996
  • Vydavateľstvo: Vernon Yard Recordings
produkcia
1997 Garageland Feel Alright
  • Vydané: júl 1997
  • Vydavateľstvo: Flying Nun Records
produkcia, klavír
1998 The Jesus Lizard The Jesus Lizard produkcia
1998 Alan Stivell 1 Douar
  • Vydané: júl 1998
  • Vydavateľstvo: Disques Dreyfus
bas gitara, mixing
1998 Jack Smith Les Evening Gowns Damnées sarinda
1999 Jack Smith Silent Shadows on Cinemaroc Island
  • Vydané: január 1999
  • Vydavateľstvo: Table of the Elements
1999 Ventilator Desert Station Frequency
  • Vydané: 1999
  • Vydavateľstvo:
produkcia
2000 Mediæval Bæbes Undrentide
  • Vydané: september 2000
  • Vydavateľstvo: BMG Classics
produkcia
2001 Super Furry Animals Rings Around the World klavír
2001 Jools Holland Small World Big Band
  • Vydané: december 2001
  • Vydavateľstvo: WEA
spev
2002 Gordon Gano Hitting the Ground klavír, spev
2002 Trash Palace Positions
  • Vydané: 2002
  • Vydavateľstvo: Discograph
spev
2003 Angus MacLise The Cloud Doctrine
  • Vydané: máj 2003
  • Vydavateľstvo: Sub Rosa
viola, gitara, klávesy
2006 Alejandro Escovedo The Boxing Mirror produkcia
2008 The Shortwave Set Replica Sun Machine
  • Vydané: máj 2008
  • Vydavateľstvo: Wall of Sound
viola
2010 Manic Street Preachers Postcards from a Young Man klávesy, noise

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Diskografie Johna Calea na českej Wikipédii.

  1. WERKSMAN, Hans. John Cale - Producer [online]. Fear is a man's best friend, [cit. 2013-03-09]. Dostupné online. (po anglicku)
  2. WERKSMAN, Hans. Timeline: 1984 [online]. Fear is a man's best friend, [cit. 2013-08-16]. Dostupné online. (po anglicku)