Elektroenergetika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Elektroenergetika je odbor elektrotechniky, ktorý sa zaoberá otázkami výroby, prenosu a distribúcie elektrickej energie.

Zdroje elektrickej energie[upraviť | upraviť zdroj]

Výrobne elektrickej energie[upraviť | upraviť zdroj]

Najväčším výrobcom elektrickej energie na Slovensku sú Slovenské elektrárne, a.s.. Okrem nich existuje rada ďalších spoločností. Celková spotreba elektrickej energie na Slovensku v roku 2009 bola 27 386 GWh. Na Slovensku sa pritom vyrobilo 26 074 GWh, t.j. 95,21 %.[1]

Medzi druhy elektrární patria (podiel na slovenskej výrobe v roku 2009):[1]

Prenos elektrickej energie[upraviť | upraviť zdroj]

Prenosová sústava SR je v pôsobnosti Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, a.s., spoločnosti v plnom vlastníctve štátu. Prostredníctvom nej spája výrobcov a dovozcov elektrickej energie s distribučnými spoločnosťami a niekoľkými najväčšími odberateľmi (napr. U. S. Steel Košice)[2]

Za distribúciu sa považuje dodávka elektrickej energie koncovým spotrebiteľom: domácnostiam, menším až väčším hospodárskym subjektom, ako aj ŽSR.

Na Slovensku sú tri distribučné spoločnosti

Prenos a distribúcia sa uskutočňuje prostredníctvom elektrických vedení, elektrických staníc, transformátorov a iných zariadení.

Uskladnenie energie[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Správa o výsledku monitorovania bezpečnosti dodávok elektriny [online]. Bratislava: Ministerstvo hospodárstva SR, júl 2010, [cit. 2011-03-21]. Dostupné online. Archivované 2011-03-25 z originálu.
  2. Power System of Central East Europe [online]. Bratislava: Slovenská elektrizačná prenosová sústava, [cit. 2011-03-21]. Dostupné online. Archivované 2014-04-26 z originálu.