Elizabeth Olsenová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Elizabeth Olsen)
Elizabeth Olsenová
v roku 2014
Celé menoElizabeth Chase Olsen
Narodenie 16. február 1989 (35 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty
PrezývkyLizzie Olsen
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1993 – 1996, 2011 – súčasnosť
PriateľRobbie Arnett

Elizabeth Olsenová (angl. Elizabeth Chase Olsen; * 16. február 1989, Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty) je americká herečka, ktorá získala v roku 2011 ocenenie Los Angeles Film Critics Association a tiež Florida Film Critics Circle Awards za „prelomový úspech“ vo filme Martha Marcy May Marlene. V roku 2013 bola tiež nominovaná na cenu BAFTA. Je mladšou sestrou herečiek Mary-Kate Olsen a Ashley Olsen.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Elizabeth Olsen sa narodila v roku 1989 v Sherman Oaks v Kalifornii, Jarnette a Davidovi Olsenovi. Je mladšou sestrou dvojčiat Mary-Kate a Ashley Olsenových, ktoré sa už v detstve stali známymi televíznymi a filmovými hviezdami. V roku 1996 sa jej rodičia rozviedli. Má nórsky a anglický pôvod.

Ako dieťa navštevovala hodiny baletu a spevu. Niekoľko krát sa objavila vo filmoch po boku jej starších sestier. Navštevovala školu Campbell Hall School v North Hollywood v Kalifornii. Po ukončení štúdia sa zapísala na Tisch School of Arts na New York University. V roku 2009 strávila semester štúdium v Moskve, na Moskovskej umeleckej divadelnej škole.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Elizbeth Olsenová v roku 2011

Olsenová mala prvé skúsenosti pred kamerou už ako štvorročná vo filmoch jej sestier. Posledný krát sa pred kamerami ukázala v roku 1996 a potom až v roku 2011, vo filme Martha Marcy May Marlene. Ohlasy na adresu Olsenovej boli veľmi pozitívne a získala niekoľko filmových ocenení. Ďalej sa objavila v hororovom filme Remake Silent House, v ktorom hrala rolu Sarah. Film získal zmiešané recenzie, ale výkon Olsenovej bol pozitívne ohodnotený.

Po boku herečky Dakoty Fanningovej si zahrala vo filme Very Good Girls z roku 2013.

V januári 2013 bola Olsenová nominovaná na cenu BAFTA. Hrala tiež v americkom remake juhokórejského filmu Oldboy z roku 2013, stvárnila rolu Marie, mladú sociálnu pracovníčku, ktorá si vytvorila vzťah s protagonistom, ktorého hral Josh Brolin. V rovnakom roku tiež hrala hlavnú úlohu In Secrets podľa klasickej novely Émile Zolu z roku 1867. Vo filme si zahrala po boku herečky Jessicy Langeovej.

V roku 2014 hrala vo filme Godzilla, spoločne s hercami ako Aaron Taylor-Johnson, Juliette Binocheová či Sally Hawkinsová. V rovnakom roku sa pripojila k Marvel Cinematic Universe, kde hrala rolu čarodejnice Wandy Maximoff. Prvýkrát sa objavila v Captain America: Zimný vojak, ďalej v Avengers 2: Vek Ultrona z roku 2015, rolu si zopakovala tiež vo filme Captain America: Občianska vojna z roku 2016 a v pokračovaní Avengers: Nekonečná vojna a tiež sa objavila v roku 2019 v ďalšom pokračovaní Avengers: Endgame. V roku 2020 dostala jej postava vlastnú minisériu na streamovacej službe Disney+ s názvom WandaVision.

Stvárnila tiež Audrey Williamsovú, manželku, manažérku a duetovú partnerku speváka Hanka Williamsa v životopisnom filme I Saw the Light z roku 2015.

Po boku Aubrey Plaza hrala vo filme Ingrid Goes West, film bol uvedený na trh v auguste 2017.

Začiatkom roka 2021 účinkovala v seriáli WandaVision, kde opäť stvárnila Wandu Maximoff, resp. Scarlet Witch. V máji roku 2022 mal premiéru film Doctor Strange in the Multiverse of Madness, kde si ona zahrala záporačku Scarlet Witch ( a.k.a. Šarlátovú Bosorku).

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od trinástich rokov je ateistikou. V roku 2019 sa zasnúbila so spevákom Robbiem Arnettom, ktorého si v roku 2021 aj zobrala.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Elizabeth Olsen na anglickej Wikipédii.