Al-Amal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Emirates Mars Mission)

Nádej, alebo Al-Amal (arab. مسبار الأمل‎ Misbár al-Amal – Sonda Nádej) alebo Hope (angl. Hope – nádej) je prvá planetárna sonda Spojených arabských emirátov. Štartovala 19. júla 2020 na japonskej nosnej rakete H-IIA[1] a od 9. februára 2021 je družicou planéty Mars, ktorú obieha vo výške od 20 000 &do 43 000 km.

Dizajn, vývoj a operácie misie vedie Vesmírne stredisko Muhammada bin Rášida (MBRSC). Kozmickú sondu vyvinuli v MBRSC a v Laboratóriu pre fyziku atmosféry a vesmíru (LASP) na University of Colorado Boulder s podporou Arizonskej štátnej univerzity (ASU) a Kalifornskej univerzity v Berkeley. Zostavili ju na univerzite v Colorade. Družica bude študovať denné a sezónne cykly poveternostných podmienok v spodnej atmosfére Marsu, ako je napríklad prachová búrka. Jej úlohou je skúmať, ako sa počasie líši v rôznych oblastiach planéty. Tiež to prispeje k našim poznatkom o stratách atmosférického vodíka a kyslíka na Marse a ďalších možných príčinách drastických klimatických zmien planéty.

Al-Amal bola prvou z troch vesmírnych misií vyslaných na Mars počas štartovacieho okna Marsu v roku 2020. Misie tiež zahájili národné vesmírne agentúry v Číne (Tianwen-1) a USA (Mars 2020 a jeho rover Perseverance). Sonda bola vypustená z Tanegashima Space Center v Japonsku s japonskou raketou H-IIA. Všetky tri sondy dorazili k Marsu vo februári 2021. Misia Al-Amal a bola prvá z troch, ktorá dorazila na Mars a vykonala úspešný manéver vstupu na obežnú dráhu dňa 9. februára 2021. Spojené arabské emiráty sa tak stali prvou arabskou krajinou a piatou krajinou, ktorá sa dostala na Mars, a druhou krajinou, ktorá na svoj prvý pokus úspešne vstúpila na obežnú dráhu Marsu. Z tejto trojice sond je tiež najmenšia a najľahšia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MAJER, Dušan; VÁCLAVÍK, Michal. SLEDUJEME: Al-Amal přilétá k Marsu [online]. kosmonautix.cz, 2021-02-09, [cit. 2021-03-28]. Dostupné online. (po česky)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Emirates Mars Mission na anglickej Wikipédii.