Euroskepticizmus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Euroskepticizmus je označenie pohľadu na európsku integráciu, ktorý je proti centralizácii a federalizácii Európskej únie. Zástancovia euroskepticizmu presadzujú formu Európskej únie, ktorá by bola založená prioritne na ekonomickej spolupráci (voľný trh) bez politickej právnej subjektivity.

Rozdelenie[upraviť | upraviť zdroj]

Existuje základne delenie na tzv. tvrdý a mäkký euroskepticimus.

Tvrdý euroskepticizmus znamená jednoznačné odmietnutie celého projektu európskej politickej a ekonomickej integrácie a odpor k pripojeniu sa alebo zotrvaniu v EÚ.

Mäkký euroskepticizmus znamená náhodnú alebo kvalifikovanú opozíciu voči európskej integrácii. Mäkký euroskepticizmus teda nie je odmietnutie integrácie ako takej, alebo členstva v EÚ, ale skôr sa týka opozície k určitým politikám, najmä však tým, ktoré podľa aktérov ohrozujú národný záujem členského štátu, alebo znamenajú zmenu smeru integrácie.[1] Euroskeptici nesúhlasia s prijatím Európskej ústavy ani s jej upravenou verziou vo forme Lisabonskej zmluvy.

K najznámejším euroskeptikom patria český prezident Václav Klaus a bývala premiérka Spojeného kráľovstva Margaret Thatcherová. Po voľbách v marci v roku 2016 sa do Národnej rady SR dostala tvrdo euroskeptická ultrapravicová Ľudová strana-Naše Slovensko (ĽS-NS) vedená Mariánom Kotlebom, ktorá požaduje vypísanie referenda o vystúpení Slovenskej republiky z EÚ.

Za tzv. mäkšie euroskeptické strany sú považované SaS, SNS a OKS. Za stranu mierne euroskeptickú je časťou populácie a politológov považovaný aj SMER.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Euroskepticizmus [online]. www.europskaunia.sk, [cit. 2020-03-30]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]