Ferdinand (Parma a Piacenza)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ferdinand
Vojvoda Parmy, Piacenzy a Guastally
Ferdinand
Ferdinand, erb (z wikidata)
Ferdinand, podpis (z wikidata)
Panovanie
DynastiaBourbon-Parmovci
Panovanie1765 - 1802
Ostatné titulyCanzanoský vojvoda
Chinchónský gróf
Španielsky infant
Biografické údaje
Narodenie20. január 1751
Parma, Toskánske veľkovojvodstvo
Úmrtie9. október 1802 (51 rokov)
Fontevivo, Etrúrske kráľovstvo
Rodina
Manželka
Potomstvo
Karolína
Ľudovít
Mária Antónia
Šarlota
Filip
Antónia Lujza
Lujza Mária
Mŕtvo narodené dvojičky
OtecFilip Parmský
MatkaLujza Alžbeta Bourbonská
Odkazy
Spolupracuj na CommonsFerdinand
(multimediálne súbory na commons)

Ferdinand Maria Filip Ľudovít Sebastián František Jakub Bourbonsko-parmský (* 20. január 1751, Parma, Toskánske veľkovojvodstvo – † 9. október 1802, Fontevivo, Etrúrske kráľovstvo) bol španielsky infant a od roku 1765 vojvoda Parmy a Piacenzy. Ako vnuk španielskeho kráľa sa stal španielskym infantom. Jeho manželkou sa v roku 1769 stala šiesta dcéra Márie Terézie, Mária Amália.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa vo vojvodskom paláci Colorno ako druhé dieťa a jediný syn parmského vojvodu Filipa a jeho manželky, princeznej Lujzy Alžbety, najstaršej dcéry Ľudovíta XV. a Márie Leszczyńskej. Jeho starými rodičmi z otcovej strane boli Filip V., španielsky kráľ a jeho druhá manželka Alžbeta Parmská.

Súrodenci[upraviť | upraviť zdroj]

Ferdinand vyrastal spolu so svojimi dvoma súrodencami - sestrami Izabelou Máriou (17411763), ktorá sa vydala za staršieho brata Márie Amálie, Jozefa II., a Máriou Lujzou (17511819), ktorá sa vydala za bratranca, španielskeho infanta Karola a neskôr sa stala ako jeho manželka španielskou kráľovnou.

Manželstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Možné budúce manželky parmského vojvodu[upraviť | upraviť zdroj]

Ako dedič jedného z najväčších suverénnych vojvodstiev, bol Ferdinand veľmi vhodným manželom pre niekoľko európskych kráľovských princezien, pretože takéto manželstvo by znamenalo veľmi výhodné spojenectvo medzi dvoma krajinami. Jeho možnou budúcou manželkou bola aj Mária Betrix Modenská, ktorá bola dcéra modenského vojvodu Ercola III.. Ďalšou možnou manželkou bola Lujza Mária Tereza Orleánska, ktorá mala veľmi veľké veno a bola jedinou dcérou Ľudovíta Filipa, orleánskeho vojvodu, ktorá prežila do dospelosti.

Mária Amália[upraviť | upraviť zdroj]

Ferdinandova manželka, Mária Amália

Pri výbere, kto sa stane jeho budúcou manželkou, rozhodlo, že rakúska panovníčka Mária Terézia, ktorá si dopisovala s Ferdinandovou matkou, sľúbila jeho rodičom holandský trón, ktorý sa dostal pod rakúsku vládu vďaka jednej zmluve.

Po podpísaní manželskej zmluvy sa v roku 1769 Ferdinand oženil s Máriou Amáliou, rakúskou arcivojvodkyňou. Sobáš sa uskutočnil 27. júna v zastúpení a Mária Amália 1. júla opustila Rakúsko. Budúca arcivojvodkyňa sa so svojím manželom stretla 16. júla v Mantove. 19. júla sa konala oficiálna svadba vo vojvodskom paláci Colorno, kde sa Ferdinand narodil.

Potomkovia[upraviť | upraviť zdroj]

Ferdinand a Mária Amália mali spolu deväť detí:

Napoleon Bonaparte[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1796 bolo Parmské vojvodstvo obsadené Napoleonom Bonaparte a jeho francúzskou armádou. V roku 1801 súhlasil Ferdinand, že sa svojho vojvodstva vzdá v prospech Napoleona. Ako kompenzáciu strateného kráľovstva získal jeho syn Ľudovít Etrúrske kráľovstvo, ktoré vzniklo zo starého Toskánskeho vojvodstva.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Ferdinand, Duke of Parma na anglickej Wikipédii a Ferdinand Parmský na českej Wikipédii.


Ferdinand
Vladárske tituly
Predchodca
Filip Parmský
Parmský vojvoda
17651802
Nástupca
Územie zabrané
Prvou francúzskou republikou