Fotis Kuvelis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fotis Kouvelis
grécky politik
grécky politik
Narodenie3. september 1948 (75 rokov)
Volos, Grécko
Odkazy
Webstránkakouvelis.gr
CommonsSpolupracuj na Commons Fotis Kuvelis

Fotis Kuvelis, gr. Φώτης Κουβέλης (* 3. september 1948, Volos, Grécko) je grécky politik, predseda mimoparlamentnej politickej strany DIMAR (Demokratická ľavica).

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v roku 1948 v meste Volos v Tesálii, vyštudoval právo v Aténach. Od roku 1987 do roku 1989 bol predsedom komory gréckych právnikov. V roku 1989 bol ministrom spravodlivosti vo vláde Tzanisa Tzanetakisa.

V roku 2009 bol zvolený do parlamentu ako poslanec ľavicovej strany SYRIZA Alexisa Tsiprasa. V krízovom období, v roku 2010 založil vlastnú politickú stranu DIMAR (Dimokratiki Aristera – Demokratická ľavica) a kritizoval mnohé opatrenia vlády Jeorja Papandreua a Lukasa Papadimosa, bol proti tvrdej dohode o pôžičkách a šetreniu.

V predčasných voľbách v máji 2012 získala jeho strana skoro 6%, no vládu nikto nevytvoril. V nasledujúcich voľbách o mesiac neskôr mala Kuvelisova strana rovnaký výsledok. Po rokovaniach Kuvelis súhlasil s účasťou v technokratickej vláde spoločne s víťaznou pravicovou Nea Dimokratia Antonisa Samarasa a treťou socialistickou stranou PASOK Evangelosa Venizelosa. Táto vláda má za cieľ pokračovať v úsporných opatreniach a zmiernení ich dopadov na grécke obyvateľstvo.

V rozhodujúcom hlasovaní v novembri 2012 za „úsporný balíček Memorandum III.“, ktorý má ušetriť 13 miliárd eur výmenou za poskytnutie 30 miliárd eur z druhej pôžičky Grécku však Kuvelis a jeho poslanci úsporný balíček nepodporili, pretože nesúhlasili s jeho časťou a keďže premiér Samaras odmietol hlasovanie rozdeliť do viacerých častí, poslanci DIMARu sa zdržali hlasovania, pričom návrh prešiel tesnou väčšinou 153 poslancov, kedy zaň nezahlasoval jeden poslanec z „Nea Dimokratia“ a 6 poslancov zo strany PASOK. Kuvelis však oznámil, že aj naďalej chce zostať v koalícii a podporí návrhy, ktoré bude považovať za správne. Vláda Antonisa Samarasa sa však v júni 2013 dostala do krízy, pretože sa premiér rozhodol zrušiť štátnu televíziu a rádio ERT, proti čomu sa postavili koaliční partneri Evangelos Venizelos a aj Fotis Kuvelis. Samaras sa však vyjadril, že ide iba o dočasné zrušenie, kedy by mala ERT nahradiť nová, finančne menej náročná stanica. Nakoniec sa však s Venizelom dohodli, že sa vytvorí dočasná stanica, ale strana DIMAR s Kuvelisom nesúhlasila a opustila vládu, ktorí tak tvorí len Nea Dimokratia a PASOK. Kuvelis a DIMAR sú tak mimo gréckej vlády. Vo volbách do európskeho parlamentu zaznamenala DIMAR stratu, nedosiahla ani 3% a v predčasných parlamentných voľbách v januári 2015 nezískala ani 1%, čím ostáva mimo parlamentu. Pred voľbami sa snažil Kouvelis dohodnúť s Alexisom Tsiprasom na spolupráci po voľbách, DIMAR sa tiež spojila s mimoparlamentnou stranou zelených, ale to úspechu vo voľbách nepomohlo.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]