Franz Gottschalk

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Franz Gottschalk
Základné informácie
Umelecké mená Hellboss
Narodenie 1976 (47 alebo 48 rokov)
Dánsko
Bydlisko Kodaň
Pôsobenie gitarista, basgitarista, technik gitár, pódiový manažér
Žáner Death metal
hard rock
groove metal
alternatívny metal
rockabilly[1]
heavy metal
Hrá na nástrojoch Gitara
basgitara
Roky pôsob. 1996  – súčasnosť
Súvisiace
články
Blood Eagle
Illdisposed
Volbeat
Dominus
Hypodermic
Deadly Sins

FranzHellbossGottschalk (* 1976,[2] Dánsko) je dánsky gitarista, basgitarista, technik gitár a pódiový manažér. Od roku 2010 je gitarista v death metalovej skupine Blood Eagle. Predtým hral v death metalovej skupine Illdisposed a je bývalým členom skupín Volbeat, Dominus, Deadly Sins a Hypodermic.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1993, ako šestnásťročný, pracoval ako „flaskedreng“ (doslovne fľaškový chlapec) na plný pracovný úväzok v diskontnom supermarkete v Østerbro, štvrti mesta Kodaň. Vo svojich dvadsiatich rokoch sa po štyroch rokoch štúdia vo Svendborgu vyučil za murára.

Gottschalk, ktorý je známy pod svojou prezývkou „Hellboss“, bol členom skupiny Hypodermic, s ktorou vydal album s názvom In Between. Po rozpadnutí skupiny Hypodermic založil death metalovú skupinu Deadly Sins s priateľmi Larsom B. (Koldborn), Rasmusom, Huhleom a Brianom Jensenom. V roku 1997 založil spoločnosť Hellboss Production, ktorá sa venuje technickej príprave gitár a pódiovému manažmentu hudobníkov a hudobných skupín. Koncom deväťdesiatych rokov 20. storočia sa stal členom skupiny Dominus a hral na basgitare v poslednom albume Godfallos v roku 2000. O rok neskôr sa skupina Dominus rozpadla a ich spevák Michael Poulsen založil skupinu Volbeat. Gottschalk sa pripojil k skupine Volbeat v roku 2002 a nahradil pôvodného gitaristu Teddyho Vanga. Gottschalk sa objavil v prvých dvoch albumoch skupiny Volbeat The Strength / The Sound / The Songs a Rock the Rebel / Metal the Devil. Po skončení nahrávania druhého albumu Gottschalk zo skupiny odišiel.[3] Neskôr sa pripojil k skupine Illdisposed, nahradil Martina Thima.[4] Debutoval na albume The Prestige. Po odchode z Illdisposed sa v roku 2011 pripojil k death metalovej skupine Blood Eagle, kde je dodnes.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. "VOLBEAT on Danish Rock Radio." VOLBEAT v dánskom rockovom rádiu. Prístup k 22. septembru 2016. http://www.danishrockradio.com/bands/volbeat Archivované 2018-07-09 na Wayback Machine.
  2. PEOPLEPILL. Franz Gottschalk: Danish musician - Biography, Life, Family, Career, Facts, Information [online]. peoplepill.com, [cit. 2020-01-16]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. VOLBEAT Parts Ways With Guitarist [online]. Blabbermouth, [cit. 2008-09-20]. Dostupné online.
  4. ILLDISPOSED Announces New Guitarist [online]. Blabbermouth, [cit. 2008-09-20]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Franz Gottschalk na anglickej Wikipédii.