Gabriel Volko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gabriel Volko
slovenský politik, obchodník a lekárnik
Gabriel Volko
Senátor Národného zhromaždenia republiky Československej
V úrade
1925 – 1935
Biografické údaje
Narodenie26. október 1873
Lazany, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie25. február 1960 (86 rokov)
Martin, Česko-Slovensko
Politická stranaHlinkova slovenská ľudová strana
Profesiaobchodník
Národnosťslovenská
Vierovyznanierímskokatolícke
Rodina
Manželka
Judita Volková, rod. Várossová

Gabriel Volko (* 26. október 1873, Kláštor pod Znievom-Lazany – † 25. február 1960, Martin, pochovaný Kláštor pod Znievom) bol slovenský politik, obchodník, lekárnik a politik Hlinkovej slovenskej ľudovej strany v období medzivojnového Česko - Slovenska.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho otec bol Jozef Volko a matka Anna rod. Országhová. Študoval na gymnáziu v Egri a v Banskej Bystrici, potom na Obchodnej akadémii v Bratislave. Po štúdiách pracoval v obchodných podnikoch svojho otca, ktorý bol významným slovenským veľkoobchodníkom v cárskom Rusku. Následne pracoval ako účtovník v banke v Hlohovci, odkiaľ odišiel pracovať do Ružomberka, kde bol vedúcim účtovníkom v miestnej papierni. Z Ružomberka sa vrátil do Kláštora pod Znievom, kde si otvoril obchod a začal sa venovať podnikaniu. V obci bol verejne činný. Spolu s miestnymi obyvateľmi sa pričinil o obnovu a zveľadenie tamojšieho patronátneho gymnázia, na ktorom dokonca určitú dobu vyučoval francúzsky jazyk. V Kláštore pod Znievom zastával niekoľko rokov aj funkciu starostu a pôsobil aj ako predseda gymnaziálneho patronátu.[1]

Na základe svojho katolíckeho vierovyznania a národného povedomia sa politicky angažoval v Hlinkovej slovenskej ľudovej strane. V parlamentných voľbách v roku 1925 bol za ľudovú stranu zvolený do senátu. Kandidoval v XI. volebnom kraji. V senáte zasadal v inkompatibilnom, kultúrnom, rozpočtovom a sociálnom výbore.[2] Svoj senátorský mandát obhájil aj v nasledujúcich parlamentných voľbách v roku 1929. Tento raz kandidoval v VIII. volebnom kraji. V III. volebnom období zasadal v rozpočtovom, imunitnom, sociálnom a technicko - dopravnom výbore senátu.[2]

V druhej polovici tridsiatych rokov 20. storočia sa postupne z politiky stiahol a neskôr žil v Žiline.[1]

Bol aktívnym aj v Zväze slovenských remeselníkov a obchodníkov, kde zastával vedúce pozície. Okrem toho bol aj členom Muzeálnej slovenskej spoločnosti.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Sedemdesiatka Gabriela Volku. Slovák (Bratislava), 1943-10-24, roč. XXV, čís. 245, s. 7.
  2. a b Register - menný [online]. Spoločná Česko - Slovenská digitálna parlamentná knižnica, [cit. 2022-07-07]. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]