Geraldine Chaplinová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Geraldine Chaplinová
v roku 2017
Celé menoGeraldine Leigh Chaplin
Narodenie 31. júl 1944 (79 rokov)
Santa Monica, Kalifornia, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1952 – súčasnosť
ManželPatricio Castilla (od 2006)
PriateľCarlos Saura (1967 - 1979)
Deti2
RodičiaCharlie Chaplin a Oona O’Neillová

Geraldine Chaplinová (angl. Geraldine Leigh Chaplin; * 31. júl 1944, Santa Monica, Kalifornia, USA) je americká herečka a dcéra herca Chalieho Chaplina.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Chaplinová sa narodila ako štvrté dieťa Charlieho Chaplina a prvé dieťa Oony O’Neill. Jej otec mal v tom čase päťdesiatpäť rokov a jej matka devätnásť. Má osem ďalších vlastných súrodencov a troch nevlastných.

Keď mala Chaplinová osem rokov, otec ich zobral na dovolenku do Európy. Dva dni po odchode americký generálny prokurátor James P. McGranery dal príkaz, ktorý zamietol príchod Chaplina s rodinou späť do krajiny, a tak sa Chaplin aj s rodinou presťahovali do Švajčiarska. V detstve sa naučila plynule hovoriť po francúzsky a španielsky.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V sedemnástich rokoch sa začala venovať tancu a študovala dva roky balet v Anglicku. Neskôr sa prestala venovať tancu a začala sa zaujímať o modeling.

Napriek tomu, že sa objavila prvýkrát vo filme v roku 1952, svoju prvú väčšiu rolu získala v roku 1965 vo filme Doktor Živago. Za svoj herecký výkon získala nomináciu na herecké ocenenie Zlatý glóbus v kategórii najlepší ženský objav roka. O dva roky (1967) debutovala na Broadwayi, v divadelnej hre Líštičky. V rovnakom roku si zahrala v španielskom filme Peppermint frappé.

V roku 1975 stvárnila nepríjemnú reportérku vo filme Nashville, za ktorý získala svoju druhú nomináciu na Zlatý glóbus. O rok neskôr, získala nomináciu na britské ocenenie BAFTA za jej herecký výkon vo filme Vitajte v L.A. V roku 1978 si zahrala manželku Anthonyho Perkinsa vo filme Pamätaj si moje meno.

V 80. rokoch 20. storočia prevažne hrala vo francúzskych filmoch. V roku 1988 po boku Lindy Fiorentino, Genévieve Bujold a Keitha Carradinea hrala vo filme Modernisti. Stvárnila tiež rolu svojej babičky Hannah Chaplin v životopisnom filme s názvom Chaplin z roku 1992. Za svoj herecký výkon získala tretiu nomináciu na Zlatý glóbus. O rok neskôr ju obsadil Martin Scorsese do filmu Vek nevinnosti a v rovnakom roku sa tiež objavila po boku herečiek Lauren Bacall a Jeanne Moreau vo filme Raz sa stretneme.

V roku 2002 sa objavila vo filme En la ciudad sin límites a za svoj herecký výkon získala španielske filmové ocenenie Goya. V roku 2008 sa objavila vo vedľajšej úlohe v horore Sirotinec a získala nomináciu na cenu Goya. Medzitým, v roku 2006 bola ocenená Španielskou akadémiou kinematografických umení a vied za prínos k španielskej kinematografii. Po boku Jane Fonda sa objavila vo filme Čo keby sme žili spoločne? z roku 2011.

V roku 2018 si zahrala vo filme Red Land (Rosso Istria). Tiež sa objavila v dvoch epizódach televízneho seriálu The Crown.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Chaplinová má za sebou dva dlhodobé vzťahy. Prvý bol so španielskym filmovým režisérom Carlosom Saurom, s ktorým má jedného syna. Ich vzťah trval v rokoch 19671979 a pár sa nezosobášil. V roku 2006 sa vydala za svojho dlhoročného partnera Patricia Castilla, s ktorým má dcéru Oonu, narodenú v roku 1986.

V roku 1978 sa stala obeťou neúspešného vydieračského sprisahania únoscov, ktorí ukradli telo jej zosnulého otca.

Od roku 2011 žije v Miami. Často však trávila čas vo svojich rezidenciách v Madride v Španielsku a v Corsier-sur-Vevey vo Švajčiarsku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Geraldine Chaplin na anglickej Wikipédii.