Guyanská vysočina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Guyanská vysočina
špa. Escudo de las Guayanas, port. Planalto das Guianas
Pohorie
Roraima
Štáty Brazília Brazília,  Guyana Guyana,  Venezuela Venezuela,  Kolumbia Kolumbia,  Surinam Surinam,  Francúzska Guyana Francúzska Guyana
Región Južná Amerika
Najvyšší bod Pico da Neblina
 - výška 2 994 m n. m.
Rozloha 1 000 000 km² (100 000 000 ha)
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Guyanská vysočina (špa. Escudo de las Guayanas, port. Planalto das Guianas) je pohorie v severozápadnej časti Južnej Ameriky. Má rozlohu okolo 1 mil. km² a ohraničujú ho veľtoky Amazon z juhu a Orinoko zo severu.

Pohorie zasahuje na územie štátov Brazílie, Venezuely, Kolumbie, Guyany, Surinamu a Francúzskej Guayany. Veľká časť Guyanskej vysočiny je súčasťou národného parku Canaima. Najvyšším vrchom je 2 994 m n. m. vysoký Pico da Neblina (niektoré zdroje uvádzajú 3 014 m n. m.), ktorý je zároveň najvyšší vrch Brazílie.

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Geologicky je Guyanská vysočina súčasťou Juhoamerickej platformy. Tvorí východnú časť tzv. Amazonského štítu, ktorá je označovaná ako Guyanský štít. Štít vznikol počas zložitých magmatických a metamorfných procesov pred asi 2,1 až 1,9 miliardami rokov počas Trans-Amazonského vrásnenia v paleoproteroziku[1]. Tvoria ho hlavne premenené a vyvreté horniny.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Voicu, G., Bardoux, M., Stevenson, R., 2001, Lithostratigraphy, geochronology and gold metallogeny in the northern Guiana Shield, South America: a review. Ore Geology Reviews, 18, s. 211–236

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]