Hobbit (román)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hobbiti/ Hobbit/ Hobit, alebo, cesta tam a späť
The Hobbit, or There and Back Again

Autor J.R.R. Tolkien
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania Spojené kráľovstvo
Dátum 1. vydania originálu 1937
Literárny žáner fantasy román, detská literatúra
Chronológia
Nasledujúci diel Pán prsteňov

Hobbit (preklad V. Krupu 1994) alebo Hobbiti (preklad V. Krupu 1973) alebo Hobit, alebo, cesta tam a späť (preklad O. Kořínka 2002), v origináli The Hobbit, or There and Back Again, je fantasy román J. R. R. Tolkiena vydaný 21. septembra 1937. V slovenčine vyšiel prvýkrát v roku 1973 (pod názvom "Hobbiti"), v češtine v roku 1979.

Román bol pôvodne vydaný ako príbeh pre deti v tradícii rozprávok a plní úlohu akejsi predlohy k Pánovi prsteňov (napísanému medzi rokmi 1939 a 1948 a vydanému v rokoch 1954 a 1955). Charakteristické postavy, artefakty, zápletka a dejový príbeh knihy v podstate predurčili základné znaky neskoršej fantasy, ktorá sa rozvíjala od konca päťdesiatych rokov.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Román s podtitulom „Cesta tam a späť“ sleduje dobrodružstvá hobbita Bilba Bublíka z Grófstva. Na jeho ceste cez krajinu Stredozem ho sprevádza skupina trpaslíkov a čarodejník menom Gandalf. Cieľom ich cesty je oslobodenie trpasličieho kráľovstva v Osamelej hore a navrátenie veľkého pokladu ukradnutého drakom Smaugom.

Bilba na jeho ceste okrem čarodejníka Gandalfa sprevádzajú trinásti trpaslíci: Fili, Kili, Oin, Gloin, Dvalin, Balin, Bifur, Bofur, Bombur, Dori, Nori, Ori a Thorin Dubbin.

Počas cesty k Osamelej hore zažíva skupina putujúcich rôzne nebezpečné dobrodružstvá. Postupne prídu do styku s elfmi a poloelfom Elrondom, hlúpymi trollmi, zlými škratmi, nebezpečnými hovoriacimi vlkmi - vrokmi (vŕkmi), veľorlami, neobyčajným poločlovekom-polomedveďom Grizlom (alebo iný názov Beorn), obrími pavúkmi, lesnými elfmi, statočnými ľuďmi a napokon s veľkým drakom Smaugom. Dej vrcholí Veľkou bitkou piatich armád, v ktorej sa zúčastnili trpaslíci, elfovia, ľudia, vroci a škreti. A nakoniec sa Bilbo do Grófstva šťastne vráti.

To, čo je v tejto knihe dôležité pre jej pokračovanie Pán prsteňov, je, že počas tejto dlhej a náročnej cesty Bilbo našiel čarovný prsteň, veľmi dôležitý v nasledujúcej trilógii. Skrýval ho Glum (Smeagol, uvádzané aj Gloch) v podzemí pod Hmlistými horami a Bilbo ho náhodne našiel. Aj keď je význam prsteňa v tomto príbehu druhoradý, (hlavná dejová línia sa zaoberá drakom Smaugom) predsa len zasahuje svojimi čarovnými schopnosťami do deja.

Preklady do slovenského jazyka[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1973 - Hobbiti, prel. Viktor Krupa (I. vydanie)
  • 1994 - Hobbit, prel. Viktor Krupa (II. vydanie, zmenený názov)
  • 2002 - Hobbit, prel. Viktor Krupa (III. vydanie, zmenený názov)
  • 2002 - Hobit, alebo, Cesta tam a späť, prel. Otakar Kořínek (I. vydanie, ilustrované vydanie)
  • 2007 - Hobit, alebo, Cesta tam a späť, prel. Otakar Kořínek (II. vydanie)
  • 2012 - Hobit, alebo, Cesta tam a späť, prel. Otakar Kořínek (III. vydanie)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]