Howard Wolowitz

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Howard Wolowitz

Simon Helberg ako Howard Wolowitz
Základné informácie
AutorChuck Lorre,
Bill Prady
HerecSimon Helberg
Slovenský dabingRoman Ferienčík
Prvý výskytPilotná časť seriálu Teória veľkého tresku
Posledný výskyt12.séria seriálu Teória veľkého tresku
O postave
Druh bytostičlovek
Povolanieletecký inžinier, astronaut
RodinaDebbie Malvina Wolowitz (matka)
Manžel(ka)Bernadette Rostenkowski
NáboženstvoJudaizmus

Howard Joel Wolowitz, M.Eng. je fiktívna postava z televízneho seriálu Teória veľkého tresku. Hrá ho herec Simon Helberg.

Osobnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Howard sa narodil roku 1981, nie je známe, kde. Je žid a pracuje s Rajeshom ako letecký inžinier na Kalifornskom technickom inštitúte v oddelení aplikovanej fyziky. Mimo Sheldona a Raja sa medzi jeho priateľov radí Leonard a Penny.

Howard má alergiu na arašidy a keď ich zje, napuchne mu tvár a dýchať môže len s ťažkosťami. V tele má len 3% tuku, a preto ho Koothrappali niekedy prezýva „ľudské kuracie krídelko“.

V prítomnosti žien je Howardovo ucho často zásobované poznámkami jeho najlepšieho priateľa Rajesha, ktoré potom Wolowitz tlmočí okoliu. Svoje panictvo stratil so sesternicou Jeanie na pohrebe strýka, keď sa ich pohľady stretli nad misou zavináča, od tej doby Howard býva vždy vzrušený, keď sú v blízkosti zavináča. Je prehnane naviazaný na svoju matku, ktorú sme však v seriáli nemali možnosť vidieť, avšak jej rev po celom dome je legendárny. Má na ženy často oplzlé poznámky, zozačiatku hlavne na Penny.

Sheldon mu takmer vždy dáva pocítiť, že ako jediný z partie (okrem Penny) nemá doktorát, a uťahuje si z jeho vzdelania.

Práca[upraviť | upraviť zdroj]

Na rozdiel od Rajesha, Sheldona a Leonarda nemá titul Ph.D., ale magisterský titul z Massachusettského technologického inštitútu. Najmä Sheldon si ho mnohokrát doberá, že ako jediný z partie (okrem Penny) nemá doktorát. V seriáli býva často vyobrazený, že robí na svojej významné vedeckej práci spoluprácu s NASA na vypustenie satelitu snímkujúceho povrch Jupiterových mesiacov.

Vzťahy[upraviť | upraviť zdroj]

Howard je v seriáli asi ten, ktorý sa pokúša zbaliť najviac dievčat, ale tie ho väčšinou ihneď odmietnu. Veľký záujem prejavuje o Penny, ktorej je však veľmi nesympatický. Na okúzľovanie dievčat mu nestačí len angličtina, ale používa spočiatku aj ruštinu, francúzštinu a dokonca aj mandarínčina. Ďalej sa často pokúša o mágiu alebo kartové triky, zvyčajne sa však pri nich strápni ešte viac. V priebehu 3. série Howard apeluje na dohodu, ktorú uzavrel s Leonardom. Tá znie, že keď si jeden z nich nájde babu, tak toho druhého zoznámi s jej kamarátkou. To sa stane a Penny Howarda zoznámi s dievčaťom Bernadette – mikrobiologičkou. Spočiatku si s Howardom nerozumie, ale časom nájdu spoločnú reč. Svoj vzťah udržujú po celú dobu 3. a 4. série. (S malou prestávkou na prelome týchto sérií). V 4. sérii Howard Bernadette požiada o ruku, ona súhlasí. Na konci piatej série ich celá partia oddá na streche domu, kde býva Leonard a Penny, tesne pred Howardovým odletom do vesmíru – tak aby to ododfotografoval satelit Google Earth. Raz využil k vlastnému uspokojeniu špeciálne rameno NASA určené pre operácie v kozme[1].

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Howard býva u svojej matky. Krátko po svadbe s Bernadette sa ku nej nasťahoval, hoci s veľkými problémami. Tak počujeme v seriáli iba jej hlas, no neobjavuje sa. Zaobchádza s Howardom, ako by bol ešte dieťa, a to mu občas doma zhoršuje vzťahy s priateľkami. Na konci 8.série Howardova matka zomrela v spánku. Howarda opustil otec, keď mal 11 rokov. Má strýka Lewieho, tetu Barber, bratranca Jeanieho a mŕtveho strýka Murraya.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SOPTIK21. Teorie velkého třesku - Robotická ruka - 2.část [online]. 2011-11-18, [cit. 2019-04-18]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]