Hry o život: Drozdajka 1

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hry o život: Drozdajka 1
Originálny názov The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
Žáner Sci-fi
Dĺžka 123 minút
Štát USA USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 2014
Rozpočet 125 000 000 $
Zárobok 755 400 000 $
Filmový štáb
Réžia Francis Lawrence
Scenár Danny Strong

Peter Craig

Produkcia Lions Gate Entertainment
Hudba James Newton Howard
Kamera Jo Willems
Herecké obsadenie

Hry o život: Drozdajka 1 (angl. The Hunger Games: Mockingjay - Part 1) je americký sci-fi film, ktorý režíroval Francis Lawrenc. Je to prvá časť z dvoch filmov inšpirovaných poslednou knižkou trilógie Hry o život Drozdajka, napísanou Suzanne Collinsovou. Film je pokračovaním filmov Hry o život a Hry o život: Skúška ohňom, a hlavné role si opäť zahrali Jennifer Lawrenceová, Josh Hutcherson a Liam Hemsworth.

Film mal premiéru na Slovensku vo štvrtok 20. novembra 2014. Za prvý deň zarobil film viac ako 55 miliónov dolárov.

Obdržal pozitívnu kritiku a získal dve nominácie na cenu Broadcast Film Critics Association Award v kategóriach najlepšia herečka v akčnom filme (Jennifer) a najlepšia pôvodná pieseň za „Yellow Flicker Beat“. Pieseň je tiež nominovaná v kategórii Najlepšia pôvodná pieseň na Zlatý glóbus.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Potom, čo je Katniss zachránená zo zničenej arény je ona a dvaja ďalší víťazi, Beetee a Finnick Odair, odvezená do podzemného bunkru, ktorý je ukrytý pod ruinami starého 13. kraja, kde sa stretáva so sestrou Prim a svojou matkou. Je predstavená prezidentke Coinovej, ktorá chce, aby sa Katniss stala symbolom boja proti Kapitolu. Katniss však odmieta, pretože je stále nahnevaná, že nezachránili Peetu Mellarka. Na návrh Plutarcha Heavensbeena, bývalého tvorcu hier, sa vydá do 12. kraja, ktorý po rozbombardovaní (okrem dedinky víťazov) už vôbec nevyzerá tak, ako si ho Katniss pamätá. Potom, čo Katniss vidí Peetu zneužitého Kapitolom v televíznych reklamách, ako sa snaží upokojiť rebelov, zmení svoje rozhodnutie a stáva sa symbolom revolúcie  – Drozdajkou, pod podmienkou, že Peeta a ostatní víťazi budú zachránení a bude im odpustené.

Katniss je predstavená jej filmovému štábu, vedenému Cressidou. Je oblečená do špeciálne navrhnutému outfitu, jej návrhárkou sa opäť stáva Effie Trinketová a jej bodyguardom je jej kamarát Gale. Spoločne sa vydávajú do nemocnice v 8. kraji, ale po ich návšteve je nemocnica zničená Kapitolskými lietadlami. Katniss natáča svoj prvý proklam, ktorý je vysielaný po celom Paneme. Tím sa vracia do 12. kraja, kde jej Gale vyrozpráva, ako prebiehalo ničenie ich kraja a Katniss je natočená, keď spieva "The Hanging Tree". Po vysielaní ďalšieho proklamu je v 7. kraji zabitý celý tím Mierotvorcov skrytými mínami a rebeli ničia priehradu, ktorá poskytuje Kapitolu elektrinu.

Tú noc Katniss sleduje, ako Peeta poskytuje ďalší rozhovor Caesarovi Flickermanovi, moderátorovi Hier. Peeta z ničoho nič zrazu vykríkne varovanie, okamžite potom sa kamery vypínajú. Kapitol napadá 13. kraj a prezidentka Coinová vydáva príkaz k evakuácii do podzemného úkrytu. Po skončení útoku zo strany Kapitolu sa Katniss vydáva na zem, kde je celý povrch pokrytý bielimi ružami a uvedomuje si, že jej ich posiela Prezident Snow a predpokladá, že chce zabiť Peetu. Coinová vysiala špeciálnu jednotku na záchranu Peetu, ktorý svojím varovaním poskytol 8 minút naviac k evakuácii. Víťazi predchádzajúcich hier sú väznení v tréningovom centre splátcov. Misia je úspešná. Keď však ide Katniss privítať Peetu, zaútočí na ňu a snaží sa ju uškrtiť.

Katniss sa prebúdza v nemocnici a dozvie sa, že Peetovi bol vymytý mozog a jediné čo teraz chce, je ju zabiť. Všetkým je jasné, prečo Kapitol nechal špeciálnu záchrannou jednotku Peetu zachrániť. Peeta je teraz izolovaný a pomocou terapie sa ho snažia dať do poriadku. Prezidentka Coinová vyhlási, že záchrana bývalých víťazov prebehla úspešne, a teraz je čas začať boj v uliciach Kapitolu.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Pokračovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Drozdajka 2 mala premiéru v piatok 20. novembra 2015[1].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.filmpro.sk/hry-o-zivot-drozdajka-2

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]