Hyenka cibetkovitá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Hyena cibetovitá)
Hyenka cibetkovitá
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Proteles cristata
Sparrman, 1783

Rozšírenie hyenky cibetkovitej.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Hyenka cibetkovitá alebo staršie hyena cibetovitá (lat. Proteles cristata, Proteles cristatus) je druh z čeľade hyenovitých. Spomedzi ostatných zástupcov tejto čeľade je najmenšieho vzrastu.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Dospelé jedince merajú okolo 67 cm, pričom chvost je dlhý 24 cm a vážia 9 kg. Majú dlhé predné nohy a dolu sa zvažujúce telo zvýrazňuje hrebeňovitá chrbtová hriva, ktorá je najmohutnejšia na krku a v oblasti lopatiek. Srsť je svetlo žltohnedej alebo žltobielej farby, s troma vertikálnymi pásmi na prednej a zadnej štvrtine tela.

Správanie[upraviť | upraviť zdroj]

Hyenka cibetkovitá je samotárske a nočné zviera. Cez deň odpočíva v brlohu. Svoje územie si vymedzuje močom, trusom a výlučkami análnej žľazy. V ohrození sa jej zježí hriva, takže vyzerá väčšie.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Hyenka má predné zuby podobné ako hyeny, ale stoličky sú len malé kolíčky. Potravu rozomieľa svalnatý žalúdok. I keď má žalúdok schopný tráviť aj kosti, žerie hlavne termity (druh Trinervitermes Trinervoides). Okrem termitov sa živí aj mušími larvami a drobnými bezstavovcami s mäkkým telom.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Samica hyenky cibetkovitej rodí zvyčajne 2 – 4 mláďatá. Gravidita trvá 3 mesiace. Po 4 týždňoch vychádzajú mláďatá prvýkrát z brloha, po dobe 9 – 11 týždňov začínajú s matkou hľadať potravu. Odstavené sú po 16 týždňoch.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

BURNIE, David; KOVÁČ, Vladimír, a kol. Zviera: Obrazová encyklopédia živočíšnej ríše. Bratislava : Ikar, 2002. ISBN 80-551-0375-5.