Iľja Paulíny-Tóth

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Iľja Paulíny-Tóth
slovenský verejný činiteľ, vysokoškolský pedagóg a lekár
Narodenie27. december 1896
Martin, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie12. február 1965 (68 rokov)
Bratislava, Česko-Slovensko

Iľja Paulíny-Tóth (de Tőre et Tóthmegyer; * 27. december 1896, Martin – † 12. február 1965, Bratislava) bol slovenský verejný činiteľ, vysokoškolský pedagóg a lekár; vnuk Viliama Pauliny-Tótha; syn Žigmunda Pauliny-Tótha a Margity Pauliny-Tóthovej; manžel Heleny Petzovej.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v rodine Žigmunda Pauliny-Tótha a jeho manželky Margity Pauliny-Tóthovej. Mal troch bratov - Jána, Platona a Viliama. Študoval na gymnáziu v Banskej Bystrici a v Šoprone, neskôr na lekárskej fakulte univerzít v Budapešti a v Bratislave.
Zúčastňoval sa národného kultúrneho pohybu, v roku 1918 podpísal martinskú Deklaráciu slovenského národa, v roku 1919 bol členom československej delegácie v Budapešti. Bol prívržencom a členom Slovenskej národnej strany.
Po vypuknutí Slovenského národného povstania odišiel na povstalecké územie, od 1. september 1944 bol spolupovereníkom a od 5. september 1944 zástupcom povereníka Slovenskej národnej rady pre zdravotníctvo. Po prechode Slovenského národného povstania do hôr pôsobil ako lekár partizánskeho oddielu Smrť fašizmu.
Neskôr bol členom Demokratickej strany, poslancom Slovenskej národnej rady v rokoch 1945 - 1946 a predsedom jej rozpočtového výboru. Pôsobil tiež ako hlavný zdravotný komisár Bratislavy, podpredseda Ústrednej jednoty československých lekárov a po oslobodení pracoval ako externý profesor na lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pôsobil ako riaditeľ Štátnej infekčnej nemocnice v Bratislave. Je tiež autorom článkov a štúdií v odbornej tlači.

Ocenenie[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]