id Software

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
id Software
Id Software
Právna formaPrivate company
Založená1. február 1991
SídloMesquite, Texas, USA
VedenieJohn Carmack
Todd Hollenshead
Kevin Cloud
Tim Willits
PriemyselVývoj počítačových hier
Zamestnancov47
Webwww.idsoftware.com

id Software je americká softvérová spoločnosť vyvíjajúca počítačové hry. Sídli v Mesquite v štáte Texas. Spoločnosť založili v roku 1991 programátori John Carmack a John Romero, game designer Tom Hall a výtvarník Adrian Carmack. Spoločnosť vynikla v oblasti 3D akčných hier a 3D enginov, ktoré licencuje.

Herné série[upraviť | upraviť zdroj]

Wolfenstein 3D[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Wolfenstein 3D

Vytvorený v roku 1992. Wolfenstein 3D mal plynulú pseudo 3D grafiku. Niektorých herných nadšencov uchvátil svojou násilnosťou. V tom istom roku vyšlo pokračovanie Spear of Destiny. Neskoršími pokračovaniami boli napríklad Wolfenstein (2001) a Wolfenstein: Enemy Territory (2003).

V roku 2015 dorazil reboot Wolfenstein: The New Order. Ten následoval prequel Wolfenstein: The Old Blood a pokračovania Wolfenstein 2: The New Colossus (aj so Season Passom The Freedom Chronicles), Wolfenstein: Cyberpilot, Wolfenstein: Youngblood a Wolfenstein 3.

Doom[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Doom

Bol vydaný v roku 1993 a stal sa jednou z najslávnejších hier všetkých čias. Dodnes okolo neho existuje silná komunita fanúšikov, ktorá ho neustále vylepšuje. Dnes už existuje verzia plne podporujúca 3D zobrazenie, bump mapping a pod.

Hra sa dočkala ďalších pokračovaní: Doom II, Doom 64, neobľúbený Doom 3 (príp. datadisk Doom 3: Resurrection of Evil), reboot v podobe Doom 2016 a Doom Eternal

Ďalšie hry[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Id Software

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]