Idina Menzelová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Idina Menzelová
Celé menoIdina Kim Menzelová
Narodenie 30. máj 1971 (52 rokov)
Queens, New York, New York, USA
Povolanieherečka, speváčka, textárka
Roky pôsobenia1985 – súčasnosť
Deti1

Idina Kim Menzelová (angl. Idina Kim Menzel; * 30. máj 1971, Queens, New York, New York, USA) je americká herečka, speváčka a textárka.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa do židovskej rodiny, jej mama bola terapeutka a otec predavač. Od malička túžila po tom, hrať v divadle a spievať, no zo začiatku sa musela uspokojiť len so školskými projektmi. Privyrábala si ako speváčka na svadbách či na oslavách bar micva. Neskôr sa začala venovať skôr rockovým skladbám a s vlastnou skupinou koncertovala po celom New Yorku. Jej profesionálna kariéra začala v roku 1995.

Bola obsadená do muzikálu Rent Jonathana Larsona, kde sa objavila ako nezávislá bisexuálna umelkyňa Maureen. Tu spoznala aj svojho neskoršieho manžela Taya Diggsa. Známou sa stala aj ako prvá predstaviteľka Elphaby v muzikáli Wicked.

Filmovú kariéru začala menšími úlohami. Objavila sa vo filmoch ako príklad Bozkávať Jessicu Stein (2001) či Bozkom to začína (2002) v ktorom si zahrala po boku herečky Marisy Tomei.

V roku 2005 sa dočkala aj sfilmovania divadelného muzikálu Rent, s názvom Bohémovia, kde stvárnila rovnakú postavu ako v muzikáli. Po boku Amy Adams a Susan Sarandon sa objavila aj v romantickej komédií Začarovaní, ktorá sa dočká v roku 2018 aj pokračovania. V seriáli Glee stvárnila postavu Shelby, šéfky vokálneho zboru. Tiež prepožičala hlas postave Elsy v rozprávke Ľadové kráľovstvo a naspievala pieseň Let It Go a ostatné piesne.

Je veľkou obdivovateľkou Betty Midlerovej či Barbry Streisandovej. Má syna Walkera Nathaniela Diggsa. V roku 2014 sa rozviedla s hercom Tayom Diggsom a momentálne žije s hercom Aaronom Lohrom.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Idina Menzel na anglickej Wikipédii.