Ivan Hoffman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ivan Hoffman
Ivan Hoffman
Základné informácie
Narodenie 27. november 1952 (71 rokov)
Martin, ČSR
Pôsobenie spevák, fotograf, novinár
Žáner folk

Ivan Hoffman (* 27. november 1952, Martin, Česko-Slovensko) je spevák, fotograf a novinár.

Pôvodným povolaním fotograf v reštaurátorských ateliéroch. Od polovice sedemdesiatych rokov činný aj ako folkový pesničkár. Po rozdelení Česko-Slovenska sa presťahoval do Česka, kde v súčasnosti žije a pôsobí ako novinár.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1979 spoluzakladal združenie pesničkárov Slnovrat, v ktorom pôsobil až do roku 1987. V sedemdesiatych rokoch hral tzv. ''mestský folk'', od prvej polovice osemdesiatych rokov sa jeho pesničkárska tvorba začala orientovať skôr na duchovné témy a stal sa jedným z čelných predstaviteľov slovenského gospelu (v osemdesiatych rokov bol tento subžáner známy skôr pod označením kresťanský folk).

Napriek tomu, že v druhej polovici osemdesiatych rokov na Slovensku už verejne nemohol koncertovať, jeho vystúpenie na Bratislavskej lýre 10. júna 1989 spôsobilo komunistickému režimu veľké problémy. Ivana Hoffmana na pódium v rámci svojho vystúpenia pozvala americká speváčka Joan Baezová, keď krátko predtým verejne pozdravila Václava Havla a priateľov z Charty 77. Ivan Hoffman začal hrať pieseň „Nech mi nehovoria“, tú však už nedohral, pretože organizátori v sále mu vypli mikrofón.

Keď o niekoľko mesiacov neskôr začala tzv. Nežná revolúcia, Hoffmanova pieseň „Sľúbili sme si lásku“ sa stala na Slovensku jej neoficiálnou hymnou.

V roku 1989 vydalo vydavateľstvo Opus singel s piesňami Sľúbili sme si lásku/Nech mi nehovoria, v roku 1990 Hoffmanovi vyšla u českého vydavateľstva Punc LP Verím, že sa to dá... Od prvej polovice deväťdesiatych rokov Ivan Hoffman vystupoval čoraz zriedkavejšie, v súčasnosti sa už hudbe nevenuje vôbec.

Publicistika[upraviť | upraviť zdroj]

V druhej polovici osemdesiatych rokov aktívne pôsobil v slovenskom disente, bol redaktorom samizdatového časopisu Fragment K. V rokoch 1990-1992 spolupracoval s Rádiom Slobodná Európa ako reportér. V rokoch 1992–1994 pracoval v Rádio Alfa, najprv ako generálny riaditeľ, neskôr ako moderátor diskusných programov.

V rokoch 19942007 bol externým spolupracovníkom Českého rozhlasu. Je nositeľom Ceny Ferdinanda Peroutky. Pravidelne publikuje v českom denníku Deník a v týždenníku Literární noviny.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Sľúbili sme si lásku / Nech mi nehovoria (Opus 1989)
  • Verím, že sa to dá... (Punc 1990)

Bibliografia (výber)[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]