Ján Vagač

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ján Vagač (* 1759, Stará Turá – † 1835) bol zakladateľom prvej bryndziarne na Slovensku, v meste Detva.

Ako majiteľ mäsiarne chodieval do Detvy nakupovať dobytok. Občas prespával na salašoch v jej okolí. Keďže tam chodil častejšie, bačovia ho poznali a vždy mu ponúkli syr, ktorý vyrábali z ovčieho mlieka. Viackrát si domov doniesol hrudku syra. Pre jeho dobrú chuť sa ho rozhodol obchodne využiť. Zo svojich ciest vedel, že Valaši (rumunskí) spracovávajú syr na bryndzu. Poznal jej chuť, ale nevedel ako ju vyrábajú. Niečo sa mu predsa len podarilo odpozorovať a preto začal po návrate z ciest doma v Starej Turej robiť pokusy s bochníkmi syra, ktoré si doniesol z Detvy. Bochníky nechal vysušiť, potom ich drobil, prevalcoval váľkom, solil, miesil a robil pokusy pokiaľ nedocielil chuť, ktorú si pamätal z Valašska. Obchodníci zo Starej Turej chodili po slovenských župách a nakupovali dobytok a maslo. Maslo doma stopili a plnili do súdkov a tieto ďalej vozili do veľkých miest v rakúskej ríši - do Viedne, Bratislavy, Budapešti a inde. Ako drobnú pozornosť aj trochu Vagačovej bryndze.

Vzorky mali úspech, preto sa Vagač rozhodol, že ju začne vyrábať vo väčšom množstve. Tak v roku 1787 založil výrobňu bryndze v Detve. Ručné lámanie a vaľkanie nahradil mletím na ručných mlynčekoch. Spočiatku ju vyrábal len v lete, keď sa dojili ovce. Na zimu sa sťahoval do Starej Turej. Neskôr si sebou bral zásoby bryndze, ktorú nasolenú ukladal do chladných pivníc. Cez zimu ju v drevených geletkách posielal do obchodov. Tam ju vyklopili a predávali krájanú. Hovorilo sa jej "šnajdka".

Po jeho smrti v roku 1835 sa výrobňa odovzdávala v rámci rodiny z generácie na generáciu až do roku 1948, kedy bola znárodnená.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Gustav Hladil: 150 leté jubileum nejstarší brynzárny v Československu Alexander Vagač v Detve na Slovensku. V Praze, v srpnu 1937. Nákladem firmy Alexander Vagač, Detva. Tiskem Akciové moravské knihtiskárny Polygrafie v Brně.