Jardin des Tuileries

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 48° 51′ 49″ s.š., 2° 19′ 36″ v.d.

Panoráma Tuileries

Jardin des Tuileries, alebo po slovensky Tuilerijská záhrada/Tuilerijské záhrady alebo Tuilerie, je verejný park v Paríži v 1. obvode. Park vo francúzskom štýle je bývalý zámocký park zbúraného Tuilerijského paláce, po ktorom má svoje meno. Park sa rozprestiera medzi Place de la Concorde na západe a Louvrom na východe a medzi pravým brehom Seiny na juhu a Rue de Rivoli na severe. Park bol spolu s Louvrom zapísaný medzi historické pamiatky.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Záhrady boli založené v roku 1564 pri stavbe Tuilerijského paláca. Palác bol postavený pre francúzsku kráľovnú Katarínu Medicejskú, ktorá bola talianskeho pôvodu a preto boli záhrady vytvorené v štýle talianskej renesancie. Za vlády Ľudovíta XIV. boli záhrady na pokyn ministra Colberta prebudované podľa návrhu záhradného architekta André Le Nôtre. V roku 1783 zo záhrady vzlietol s ľuďmi prvý balón plnený plynom, čo pripomína pamätná tabuľa ´pri vstupe do záhrady. Počas Francúzskej revolúcie boli záhrady spustošené.

Na letných olympijských hrách v roku 1900 sa tu uskutočnili preteky v šerme.

Za druhej svetovej vojny bola časť záhrady premenená na zeleninovú záhradu kvôli nedostatku dodávok počas okupácie.

V rámci prestavby Musée du Louvre za prezidenta Françoisa Mitterranda boli záhrady obnovené pokiaľ možno čo najviac do stavu zo 17. storočia.

Vybavenie parku[upraviť | upraviť zdroj]

V západnej časti parku je bývalá oranžéria a loptovňa (Jeu de paume) z polovice 19. storočia. V bývalej oranžérii dnes sídli Musée de l'Orangerie (s dielami maliarov impresionizmu a postimpresionizmu), v Galerie nationale du Jeu de Paume sú výstavy moderného a súčasného umenia, najmä fotografie.

V samotnej záhrade sú umiestnené ďalšie umelecké diela. Vo východnej časti záhrady je množstvo sôch sochára Aristida Maillola a sochy zvierat od Auguste Caïna.

Od roku 1998 sú v záhrade inštalované moderné sochárske diela umelcov ako sú Auguste Rodin, Henry Moore, Roy Lichtenstein, Tony Cragg, Jean Dubuffet, Alain Kirili, Stephen Martin, Giuseppe Penone a takisto dočasné výstavy.

V celom parku sú voľne k dispozícii stoličky. Uprostred parku je malý bazén, druhý je neďaleko Arc de Triomphe du Carrousel, kde je i prenájom miniatúrnych plachetníc pre deti.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jardin des Tuileries na českej Wikipédii.