Jelena Vasilievna Obrazcovová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jelena Obrazcovová
ruská mezzosopranistka a pedagogička
ruská mezzosopranistka a pedagogička
Narodenie7. júl 1939
Leningrad, RSFSR, Sovietsky zväz
Úmrtie12. január 2015 (75 rokov)
Lipsko, Nemecko
Odkazy
Webstránkaobraztsova.org
CommonsSpolupracuj na Commons Jelena Vasilievna Obrazcovová

Jelena Vasilievna Obrazcovová (rus. Елена Васильевна Образцова; * 7. júl 1939, Leningrad, Rusko – † 12. január 2015, Lipsko, Nemecko) bola ruská operná speváčka-mezzosopranistka a hudobná pedagogička.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Spevu sa venovala od detstva, v detskom speváckom zbore Paláca pionierov vystupovala už od svojich 9 rokov. Po ukončení základnej školy vyštudovala spev na Leningradskom konzervatóriu. Počas štúdia sa úspešne zúčastnila niekoľkých medzinárodných speváckych súťaží. Na konci štúdia už prvýkrát vystupovala v moskovskom divadle Boľšoj teatr, kde debutovala v Musorgského opere Boris Godunov. Tým začala kariéra jednej z najlepších svetových operných speváčok 2. polovice 20. storočia, ktorá pravidelne vystupovala po celom svete, spievala v tých najvyhľadávanejších operných domoch ako je napríklad milánska La Scala, alebo Metropolitan Opera v New Yorku.

V 70. a 80. rokoch často navštevovala aj Československo. Niekoľkokrát vystúpila na Pražskej jari. V roku 1981 zaspievala sólový part vo Verdiho Requiem v katedrále sv. Víta na Pražskom hrade. V Česku naposledy spievala v roku 2011, kedy na oslavách okrúhlych narodenín slávneho slovenského tenoristu Petra Dvorského zaspievala v areáli jaroměřického zámku áriu grófky z Pikovej dámy.

Neskôr sa venovala predovšetkým pedagogickej práci a organizačnej vo svojom vlastnom opernom divadle a vystupovala len príležitostne.

Zomrela na zástavu srdca vo veku 75 rokov v Nemecku, kde sa liečila na klinike v Lipsku. Je pochovaná na Novodevičiom cintoríne v Moskve.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jelena Obrazcovová na českej Wikipédii.