Jenna Elfmanová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Jenna Elfman)
Jenna Elfman
v roku 2019
Celé menoJennifer Mary Butala
Narodenie 30. september 1971 (52 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka, producentka
Roky pôsobenia1990 – súčasnosť
ManželBodhi Elfman (od 1995)
Deti2

Jenna Elfmanová (neprechýlene Jennifer Mary Elfman, rod. Butala; * 30. september 1971, Los Angeles, Kalifornia, USA) je americká herečka a producentka. V roku 1998 bola ocenená cenou Zlatý glóbus, za jej herecký výkon v televíznom seriály Dharma a Greg (1997 – 2002).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Elfmanová sa narodila ako najmladšia z troch detí. Má chorvátsky pôvod a bola vychovávaná v rímskokatolíckom vierovyznaní.

Navštevovala strednú školu v St. Genevieve v San Fernando Valley, neskôr navštevovala vysokú školu California State University v Northridge. Od piatich rokov sa venovala baletu, s ktorým skončila kvôli zraneniu, ktoré jej neumožňovalo pokračovať.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý krát sa objavila vo videoklipoch skupiny Depeche Mode, tiež koncertovala s rockovou skupinou ZZ Top. Účinkovala aj v televíznych reklamách, prostredníctvom ktorých neskôr dostala jednu z hlavných úloh v televíznom sitcome Townies, ktorý sa natáčal v roku 1996. O rok neskôr získala hlavnú postavu v televíznom seriály Dharma a Greg. Televízny seriál sa stal úspešným a mal päť sérii. Natáčanie sa skončilo v roku 2002. Elfmanová za svoj herecký výkon získala tri nominácie na herecké ocenenie Zlatý glóbus, z toho jedno sa jej podarilo získať.

V roku 2003 si zahrala po boku Brendana Frasera v komédii Looney Tunes opäť v akcii. Objavila sa tiež vo vedľajších úlohách vo viacerých seriáloch, napríklad Dva a pol chlapa či Volajú ma Earl.

V rokoch 2009 a 2010 sa stala hlavnou postavou televízneho seriálu Hovorme o sexe. V roku 2018 sa pripojila k hereckému obsadeniu televízneho seriálu Fear the Walking Dead, kde hrá jednu z hlavných postáv.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1991 sa zoznámila s hercom Bodhim Elfmanom, za ktorého sa vydala v roku 1995. Elfman bol židovského pôvodu ale praktizoval scientológiu. Elfmanová sa pripojila ku scientológii neskôr a od roku 2018 sú obaja aktívny scientológovia.

V máji 2006 bola hlavnou rečníčkou na podujatí Human Rights Hero Award v rámci účasti so scientologickými skupinami Youth for Human Rights International a Artist for Human Rights.

Je tiež členkou správnej rady Nadácie Dizzy Feet.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jenna Elfman na anglickej Wikipédii.