Jozef Hušek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Hušek
slovenský novinár v USA
Narodenie5. január 1880
Okoličné, Slovensko
Úmrtie29. marec 1947 (67 rokov)
Palmyra, Ohio, USA

Jozef Hušek (* 5. január 1880, Okoličné – † 29. marec 1947, Palmyra, Ohio, USA) bol slovenský novinár v Spojených štátoch, predstaviteľ nacionalistického prúdu exilovej politiky.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval gymnázium v Ružomberku, odkiaľ bol vylúčený za panslavizmus. V roku 1903 sa vysťahoval do USA, kde bol redaktor časopisu Slováka v Amerike, potom Jednoty. V Clevelande viedol časopis Kritika, bol aj vydavateľom časopisu Stráž a od roku 1943 redaktor Slovenskej obrany.

Bol členom Slovenskej ligy v Amerike, spoluorganizátor prvého československého zahraničného odboja. Bol jedným zo signatárov Clevelandskej a Pittsburskej dohody. Bol vedúcim delegácie amerických Slovákov, ktorá v mene Slovenskej ligy v Amerike pricestovala 7. marca 1919 na Slovensko presvedčiť sa, či sa plnia závery Pittsburskej dohody.

V roku 1922 sa po vylúčení „čechoslovakistov“ Alberta Mamateya a Milana Gettinga stal predsedom Slovenskej ligy v Amerike a Liga začala podporovať autonomistické hnutie na Slovensku. Vo funkcii ho v rokoch 1935 – 1938 vystriedal P. Hletko, ale Hušek bol znovuzvolený v roku 1938.

Autor pamätnice Prvej slovenskej katolíckej jednoty. Spoluzakladateľ a tajomník Katolíckej matice. Bol aj predsedom Združenia slovenských novinárov v USA.

V roku 1938 opätovne pricestoval na Slovensko ako člen delegácie, ktorá priviezla originál Pittsburskej dohody, aby podporila Hlinkovu slovenskú ľudovú stranu (HSĽS).