Jozef Hudec (egyptológ)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Hudec
archeológ, egyptológ, politológ
Dielo
Polia pôsobnostiegyptológia, archeológia, politológia
Vedecké pôsobenieÚstav orientalistiky Slovenskej akadémie vied
Alma materKarlova univerzita
Akademický titulDr.
Osobné informácie
Narodenie1965
Štátna príslušnosťslovenská
Národnosťslovenská

Mgr. et Mgr. Jozef Hudec, PhD. (* 1965) je slovenský egyptológ, archeológ a politológ.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudoval archeológiu, egyptológiu a politológiu na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe, kde v roku 1997 získal aj doktorát. Špecializuje sa na slovenské egyptiaká, archeológiu a históriu starého Egypta počas 1. tisícročia pred Kristom, v politológii na islamský fundamentalizmus a v archeológii Slovenska na 10. a 11. storočie.

V roku 1995 založil spolu s ďalším slovenským egyptológom Dušanom Magdolenom nadáciu Aigyptos, ktorej „hlavným zámerom … je všestranná podpora rozvoja slovenskej egyptológie.“[1][2] V súčasnosti je predsedom jej spávnej rady. Od roku 1996 vedecký ašpirant, v rokoch 1998–2003 vedecký pracovník Kabinetu orientalistiky SAV. V roku 1997 externe prednášal „Úvod do staroegyptských dejín“ na Katedre všeobecných dejín, FiF UK Bratislava, externé prednášky o archeológii v Egypte pripravil aj pre študentov katedry archeológie FiF UK Bratislava.

Je jedným z dvoch vedúcich poľsko-slovenského výskumu v egyptskom Tell el-Retábí (spolu s poľským egyptológom Slawomirom Rzepkom), „ktorý sa realizuje v spolupráci s Archeologickým ústavom Varšavskej univerzity a s podporou Poľského centra stredomorskej egyptológie v Káhire.“[1] Projekt financovaný nadáciou Aigyptos prebieha od roku 2007,[3] od roku 2013 je podporovaný aj Ústavom orientalistiky SAV a Agentúrou pre podporu výskumu a vývoja SR.

Medzi jeho nezverejnené práce patrí magisterská a doktorská práca na FF UK v Prahe o slovenských egyptiakách. Egyptologické práce publikuje spravidla v časopise Ústavu orientalistiky SAV „Asian and African Studies“ (AAS), Polish Archaeology in Mediterranean (PAM) a vo viedenskom Ägypten und Levante. Je autorom sprievodcu „Egypt“, ktorý vyšiel v nakladateľstve Olympia v Prahe (2002). Politologické príspevky spravidla publikuje v zborníku Panoráma globálneho bezpečnostného prostredia.

Je členom Medzinárodnej asociácie egyptológov (IAE), Medzinárodnej rady múzeí (ICOM), Slovenskej archeologickej spoločnosti pri SAV a Slovenskej orientalistickej spoločnosti pri SAV.

V súčasnosti pracuje na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a na čiastočný úväzok v Ústave orientalistiky Slovenskej akadémie vied. Ako zástupca vedúceho zastupiteľského úradu bol vyslaný na veľvyslanectvách v Tel Avive a v Káhire,[4] krátko tiež pôsobil na sezónnom slovenskom konzuláte v Kuvajte.

Publikácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Hudec, Jozef (2004), „The Discovery of Sculptured Stone Fragments from the New Kingdom“, in Hawass, Zahi; Pinch Brock, Lyla, Egyptology at the Dawn of the Twenty-First Century, 3, The American University in Cairo Press, ISBN 9789774247156 . (po anglicky)
  • Rzepka, Slawomir; Hudec, Jozef; Wodzinska, Anna; Herbich, Tomasz (2009), „Tell er-Retaba 2007–2008“, in Biatek, Manfred, Ägypten und Levante, XIX, Wien: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, str. 241–8, ISBN 9783700168294 . (po nemecky)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Úvod na aigyptos.sk
  2. Nadácia Aigyptos v Registri nadácii MV SR
  3. Tel el-Retábí na aigyptos.sk
  4. Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Tel Avive

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]