Južný rovníkový prúd

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapa z roku 1910

Pod pojmom južný rovníkový prúd sa rozumie zoskupenie teplých morských povrchových prúdov na rovníku alebo južne od neho. Tvoria ho rovníkové prúdy Tichého, Atlantického a Indického oceána. Tieto prúdy majú silný prietok, nachádzajú sa približne medzi rovnobežkami 8°-10° južnej zemepisnej šírky a rovnobežkou 5° severnej zemepisnej šírky,[1] a prúdia z východu na západ, rovnako ako severovýchodné pasáty.

Na južnej pologuli je každý južný rovníkový prúd západnou vetvou každého rozsiahlejšieho oceánskeho prstenca. Tieto prstence sú poháňané kombináciou pasátov na obratníkoch a východnými vetrami, ktoré sa nachádzajú na juhu v okolí rovnobežky 30° južnej zemepisnej šírky, prostredníctvom pomerne komplikovaného procesu, ktorý zahŕňa intenzifikáciu západného hraničného prúdu. Na rovníku je južný rovníkový prúd poháňaný priamo pasátmi, ktoré prúdia z východu na juhovýchod, ale pôsobia naň aj iné sily.

V niektorých obdobiach sa presúva z jednej pologule na druhú vplyvom vetrov a migrácie intertropickej zóny konvergencie.[2] Tieto prúdy zásadne pôsobia na zemské podnebie, keďže ovplyvňujú teplotu veľkých oceánskych plôch.

Južný rovníkový prúd je súčasťou rovníkovej cirkulácie, na ktorej sa spolupodieľa aj severný rovníkový prúd, Rovníkový protiprúd a Cromwellow prúd [3] - podpovrchový protiprúd, ktorý prúdi pozdĺž rovníka pod južným rovníkovým prúdom, ale opačným smerom.

V Tichom oceáne[upraviť | upraviť zdroj]

Mapa teploty oceánov počas fenoménu La Niña vo februári 2011. Nastalo ochladenie južného rovníkového prúdu a oteplenie teplého bazéna západnej časti Tichého oceána.

Južný rovníkový prúd je súčasťou oceánskeho prstenca, ktorý zahŕňa aj Východoaustrálsky prúd na západe, Západný príhon v južnom Tichom oceáne, Antarktický cirkumpolárny prúd na juhu a Humboldtov prúd na východe. Keďže Tichý oceán je najväčší na Zemi, na jeho okrajoch je viditeľných najviac kontrastov: Prúd vzniká v pomerne chladných vodách v blízkosti Galapágov, Ekvádoru a severného Peru. Povrchové vody sú tu najstudenšie v týchto zemepisných šírkach. Následne sa počas prúdenia kontinuálne otepľuje a dorazí až do teplého bazéna v západnej časti Tichého oceána, do vôd Melanézie a Indonézie. Toto more sa považuje za najteplejšie na svete, čo možno pozorovať na priloženej mape. Anomálne zmeny v rýchlosti prúdenia a v rýchlosti vetrov úzko súvisia s klimatickým modelom El niño – južná oscilácia (ENSO), takže pomalšie prúdenie súvisí s fenoménom El Niño a rýchlejšie prúdenie s fenoménom La Niña.

V Atlantickom oceáne[upraviť | upraviť zdroj]

Tu je južný rovníkový prúd poháňaný juhovýchodnými pasátmi. Vychádza z Benguelského prúdu blízko Afriky a keď sa blíži k Brazílii, rozdelí sa na väčší prúd smerujúci na sever: Karibský prúd a menší prúd smerujúci na juh: Brazílsky prúd.[4] Sezónne sa posúva na sever s maximom v júli a na juh s maximom v novembri. [5]

V Indickom oceáne[upraviť | upraviť zdroj]

V Indickom oceáne je južný rovníkový prúd výrazný len južne od rovníka. Priamo nad rovníkom sa vetry dvakrát ročne v dôsledku monzúnov obrátia, a tak môže mať povrchový prúd východný alebo západný smer. Tento prúd vzniká v indonézskych vodách zo Západoaustrálskeho prúdu, a končí sa v afrických vodách. Tam sa delí na niekoľko južných alebo juhovýchodných hraničných prúdov, ako sú Agulhaský prúd, Mozambický prúd a Madagaskarský prúd.

Pôvod a faktory vzniku[upraviť | upraviť zdroj]

Rovnako ako pri iných oceánskych prúdoch, aj na tento prúd pôsobia rôzne faktory ako slnečná energia, rotácia Zeme, vetry, gravitácia, pohyb Zeme, Coriolisova sila a Eötvösov efekt, ale vplývajú naň aj iné morské prúdy, rozloženie pobrežia, veľkosť oceánu a oscilácia ako ENSO (fenomén El Niño).

Hlavnou silou, ktorá zapríčiňuje a pôsobí na systém južného rovníkové prúdu, je slnečná energia. Rovník sa vzhľadom na svoju geografickú polohu nachádza v oblasti s najvýraznejším otepľovaním oceánu. Keďže prúd vychádza zo studených vôd, neustále otepľovanie spôsobuje, že sa voda rozpína a vytvára takzvaný vodný kopec, ktorý sa vplyvom sklonu posúva. Otepľovanie vody spôsobuje ohrievanie vzduchu, ktorý sa rozpína, vytvára vzdušné prúdy, a tie následne posilňujú pasáty. Rotácia Zeme spôsobuje zdanlivý pohyb Slnka na západ, takže účinky otepľovania sa v tomto smere prejavujú vo vode aj vo vzduchu. Vietor je kľúčovým faktorom poháňania prúdu, pretože ak fúka ponad oceán minimálne 10 hodín z dňa, povrchové vody prúdia rýchlosťou približne 2 % rýchlosti vetra. Spolu s rozpínavosťou vody to spôsobuje, že voda sa hromadí v smere vetra, takže hladina blízko rovníka je asi o 8 cm vyššie než v stredných zemepisných šírkach. Spôsobuje to veľmi malý, ale účinný sklon, a pôsobením gravitácie voda týmto sklonom steká.[6]

Zatiaľ čo Walkerova cirkulácia sa vytvára v atmosfére, termoklína pôsobí v hlbokom oceáne a oddeľuje južný rovníkový prúd od podmorského Cromwellovho protiprúdu.

V intertropickej zóne konvergencie sa juhovýchodné pasáty približujú k tým severným, ktoré sú súčasťou Hadleyho bunky. Tieto vetry sa však často odkláňajú a vytvárajú východné vetry, ktoré sú dôležitými hnacími silami rovníkového prúdenia a príčinou Walkerovej cirkulácie.

Rotácia Zeme okrem toho vytvára odstredivú silu, ktorá je silnejšia na rovníku, čím sa rovník rozširuje a vplýva na litosféru, atmosféru a planétu vo všeobecnosti. Spolu s Coriolisovou silou a Eötvösovým efektom to posilňuje intenzitu, smer a trajektóriu prúdu paralelne s rovníkom.

Pohyb Zeme určuje sezónnosť prúdu. Znamená to, že sa každoročne presúva zo severu na juh v dôsledku posunu intertropickej zóny konvergencie a klimatického rovníka.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. El vigía: Organo informativo del Programa Nacional de Aprovechamiento del Atún y de Protección de Delfines, Volúmenes 12-15. FIDEMAR, PNAAPD, 2001 México
  2. Rodrigues, Regina; Rothstein, Lewis & Wimbush, Mark 2007 Seasonal Variability of the South Equatorial Current Bifurcation in the Atlantic Ocean: A Numerical Study. VL 37, DO 10.1175/JPO2983.1, JO Journal of Physical Oceanography - J PHYS OCEANOGR ER
  3. Matthieu Roy-Barman & Catherine Jeandel 2016, Marine Geochemistry: Ocean Circulation, Carbon Cycle and Climate Change. Oxford UP
  4. South Equatorial Current 2020 Encyclopædia Britannica, Inc.
  5. Rodrigues, Regina; Rothstein, Lewis & Wimbush, Mark 2007 Seasonal Variability of the South Equatorial Current Bifurcation in the Atlantic Ocean: A Numerical Study. VL 37, DO 10.1175/JPO2983.1, JO Journal of Physical Oceanography - J PHYS OCEANOGR ER
  6. Ocean Currents and Climate. Department of Earth Science, SUSC University of Southern California. Visitado en junio 2020