Judith Resniková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Judith Arlene Resniková
Astronaut NASA
Judith Resniková
Št. príslušnosťUSA
Stavzosnulý
Narodenie5. apríl 1949
Akron, Ohio, USA
Úmrtie28. január 1986 (36 rokov)
nad Floridou, USA
Predchádzajúce zamestnanieinžinier
Čas vo vesmíre6 dní 56 minút
Kozmonaut od1978 NASA
MisieSTS-41-D, STS-51-L
Znaky misií
Kozmonaut do1986

Judith Arlene Resniková ( * 5. apríl 1949, Akron, Ohio, USA – † 28. január 1986, nad Floridou) bola americká astronautka, ktorá tragicky zahynula 28. januára 1986 v raketopláne Challenger nad Floridou.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudovala univerzitu Carnegie – Meilon v Pittsburghu v roku 1970 a stala sa inžinierkou elektrotechniky. Nastúpila v spoločnosti RCA v Moorestowne v New Jersey, kde pracovala na vývoji integrovaných obvodov. Po ďalších siedmich rokoch na univerzite v Marylande obhájila doktorát. Nastúpila ako vývojová pracovníčka do firmy Xerox Corporation v El Sequendo v Kalifornii. Do tímu astronautov NASA bola prijatá v januári 1978 ako astronaut špecialista do ôsmej skupiny, vtedy ešte slobodná. Rada hrala na klavír. Bavila ju matematika. Vydala sa a skoro na to aj rozviedla. Bola židovského vyznania.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Judith Resniková, štvrtá žena vo vesmíre, 147. človek zo Zeme, na obežnú dráhu po prvýkrát vzlietla v raketopláne Discovery v roku 1984. Bola to šesťdenná misia STS-41-D. Štart prebehol zo zvyčajného kozmodrómu na myse Canaveral. Posádku Discovery tvorili Henry Hartsfield (veliteľ), Michael Coats (druhý pilot), letoví špecialisti dr. Judith Resniková, dr. Steven Hawley a Richard Mullane a konečne „prvý cestujúci“ v raketopláne, Charles Walker, inžinier od firmy McDonnell Douglas. Vypustili družice SBS 4, Leasat 2 a Telstar 3. Návrat bol na základňu Edwards Air Force Base.

Po druhýkrát dostala príležitosť v tragickom lete raketoplánu Challenger. Misia označená STS-51-L skončila 73 sekúnd po štarte z Floridy výbuchom. Celá posádka v zložení Francis Scobee, Michael Smith, Judith Resniková, Ellison Onizuka, Ronald McNair, Gregory Jarvis a Sharon McAuliffeová zahynula.

Počas svojich 2 letov strávila vo vesmíre 6 dní.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]