Michael Lloyd Coats

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Michael Coats)
Michael Lloyd Coats
Astronaut NASA
Michael Lloyd Coats
Št. príslušnosťUSA
Narodenie16. január 1946 (78 rokov)
Sacramento, Kalifornia, USA
Súčasné zamestnanieriaditeľ Johnsonovho vesmírneho strediska
Hodnosťkapitán US Navy
Čas vo vesmíre19 dní 7 hodín 56 minút
Kozmonaut od1978 NASA
MisieSTS-41-D, STS-29, STS-39
Znaky misií
Kozmonaut do1991

Michael Lloyd Coats (* 16. január 1946, Sacramento, Kalifornia, USA) je americký astronaut z letov raketoplánmi, 144. kozmonaut Zeme, a bývalý riaditeľ Johnsonovho vesmírneho strediska

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole (Ramona High School, Riverside) pokračoval v štúdiách na univerzite vo Washingtone (George Washington University) a v roku 1977 tam získal doktorát. V štúdiách potom pokračoval na námornej postgraduálnej škole (U.S. Naval Postgraduate School) v Monterey, Kalifornia, ktorú ukončil roku 1979. V čase výberu (rok 1978) do tímu kozmonautov bol ženatý a s manželkou Diane Eileen, rodenou Carsonovou, mali jedno dieťa.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý vstup do vesmíru bol pre Michaela spojený so štartom raketoplánu Discovery pri misii STS-41-D ku koncu leta roku 1984. Posádku tvorili Henry Hartsfield (veliteľ), Michael Coats (druhý pilot), ďalej Judith Resniková, Steven Hawley, Richard Mullane a nakoniec „prvý cestujúci“ v raketopláne, Charles Walker, inžinier od firmy McDonnell Douglas. Vypustili družice SBS 4, Leasat 2 a Telstar 3. Návrat bol na základňu Edwards Air Force Base v Kalifornii.

Po druhýkrát sa dostal na palubu Discovery po päťročnej pauze. Štvordenný let STS-29 odštartoval na Floride. Na palube boli: Michael Coats (veliteľ), John Blaha (pilot), James Buchli, Robert Springer a James Bagian. Počas letu vypustili družicu TDRS, uskutočnili množstvo experimentov a v poriadku pristáli za asistencie 450 000 divákov na základni Edwards v Kalifornii.

Po tretíkrát a naposledy letel na jar roku 1991, opäť v raketopláne Discovery. V posádke boli: Donald McMonagle, Gregory Harbaugh, Guion Bluford, Lloyd Hammond, Charles Veach, Richard Hieb. Veliteľom Discovery bol Michael Coats. Počas osemdenného letu vypustili množstvo prevažne špionážnych družíc vrátane nemeckej SPAS.

Počas svojich 3 letov strávil vo vesmíru 19 dní.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

Po svojom treťom lete z NASA odišiel. Ďalších 13 rokov bol zamestnaný vo viacerých firmách (Loral, Lockheed), v roku 2005 sa do Houstonu vrátil a stal sa riaditeľom Johnsonovho vesmírneho strediska.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. David Leonard. EXCLUSIVE: New NASA JSC Chief Michael Coats Talks About the Agency's Future [online]. Space.com, 2005-11-16, [cit. 2008-03-16]. Dostupné online. (po anglicky)

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Milan Codr. Sto hvězdných kapitánů. [s.l.] : Práce, 1982.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]