James Frederick Buchli

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z James Buchli)
James Frederick Buchli
Astronaut NASA
James Frederick Buchli
Št. príslušnosťUSA
Narodenie20. jún 1945 (78 rokov)
New Rockford, Južná Dakota, USA
Predchádzajúce zamestnanieinžinier
Hodnosťplukovník United States Marine Corps
Čas vo vesmíre20 dní 10 hodín 25 minút
Kozmonaut od1978 NASA
MisieSTS-51-C, STS-61-A, STS-29, STS-48
Znaky misií

James Frederick Buchli ( * 20. jún 1945, New Rockford, Južná Dakota, USA) je bývalý americký kozmonaut z letov s raketoplánmi.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole pokračoval v štúdiách na námornej škole testovacích pilotov v Patuxent River v štáte Maryland. Bol majstrom sveta v vednom odbore leteckých sústav. V roku 1978 bol vybraný do skupiny pripravujúcich sa kozmonautov, to už bol ženatý, mal dve deti a vojenskú hodnosť kapitána. Do vesmíru sa dostal ako 157 človek zo Zeme.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Po sedemročnom výcviku sa stal členom posádky raketoplánu Discovery, trojdennej čisto vojenskej misie STS-51-C. Päťčlennú posádku tvorili samí dôstojníci: komodor Thomas Mattingly, major Gary Payton, pplk. Loren Shriver, major Ellison Onizuka a pplk. James Buchli. Počas utajovaného letu bola vypustená špionážna družica typu Magnum. Štart aj pristátie bolo na Kennedyho vesmírnom stredisku na myse Canaveral.

Ešte v tom istom roku letel po druhýkrát a to na palubě raketoplánu Challeger na sedemdenný let STS-61-A. Osemčlennú posádku tvorili: Henry Hartsfield, Steven Nagel, James Buchli, Guion Bluford, Bonnie Dunbarová, Wubbo Ockels z Holandska a Ernst Messerschmid a Reinhard Furrer, obaja z NSR. Veľká posádka rozdelená na dve smeny uskutočnila desiatky vedeckých experimentov. Na palube mali laboratórium Spacelab D1 a počas letu vypustili družicu GLOMR.

Po tretíkrát sa dostal na palubu Discovery po štvorročnej pauze. Štvordenný let STS-29 odštartoval na Floride, mys Canaveral, na palube boli: Michael Coats (veliteľ), John Blaha (pilot), James Buchli, Robert Springer a James Bagian. Počas letu vypustili družicu TDRS, uskutočnili množstvo experimentov a v poriadku pristáli za asistencie 450 000 divákov na základni Edwards Air Force Base v Kalifornii.

Po štvrtýkrát a naposledy letel na jeseň roku 1991. Mal 46 rokov. Päťdennej misie STS-48 opäť s raketoplánom Discovery sa okrem Buchliho zúčastnili kozmonauti John Creighton, Kenneth Reightler, Charles Gemar a Mark Brown. Päťčlenná posádka počas letu vypustila družicu UARS. Zvyšok letu bol venovaný rôznym vedeckým pokusom. Kvôli počasiu namiesto na Floride pristáli na základni Edwards.

Počas svojich 4 letov strávil vo vesmíre 20 dní.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

Po odchode z NASA sa v roku 1993 zamestnal vo firme Boeing Defense and Space Group.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]