McDonnell Douglas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
McDonnell Douglas Corporation
McDonnell Douglas
Právna formapublic company
Založená28. apríla 1967 (zlúčením McDonnell Aircraft Corporation a Douglas Aircraft Company)
SídloBerkeley, Missouri, USA
VedenieHarry Stonecipher (CEO)
Priemyselletecký
Webwww.mdc.com
Zánik1. augusta 1997 (zlúčenie s Boeingom)

McDonnell Douglas Corporation bol hlavný americký výrobca lietadiel. Vyrábal mnoho komerčných a vojenských lietadiel. Firma sa v roku 1997 zlúčila s Boeingom a vznikla The Boeing Company.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

McDonnell Douglas DC-9
McDonnell Douglas DC-10

Spoločnosť bola založená z firiem Jamesa Smitha McDonnella a Donalda Willsa Douglasa. Obaja muži boli pôvodom Škóti. Douglas bol šéf inžinier v Glenn L. Martin Company. Keď túto spoločnosť Douglas opustil založil Davis-Douglas Company v roku 1920 v Los Angeles. V roku 1921 vykúpil svoj podiel vo firme a premenoval ju na Douglas Aircraft Company.

McDonnell založil J.S. McDonnell & Associates v Milwaukee v roku 1928. Jeho plán bol produkovať osobné lietadla, ale v roku 1929 jeho spoločnosť skrachovala. Šiel teda pracovať do Glenn L. Martin, odkiaľ v roku 1938 odišiel a skúsil založiť opäť svoju vlastnú firmu. Ta sa volala McDonnell Aircraft Corporation.

Druhá svetová vojna bola hlavným príjmom pre Douglasa. Jeho spoločnosť vyprodukovala medzi rokmi 1942 a 1945 skoro 30 000 lietadiel a jeho pracovná sila stúpla na 160 000.

Po vojne Douglas pokračoval vo výrobe nových lietadiel napríklad DC-6 (1946) a DC-7 (1953). Krátko na to prešiel na prúdový pohon. Prvé prúdové stroje boli pre armádu - F3D Skyknight (1948) a F4D Skyray (1951). Douglas tiež vyrobil komerčné prúdové lietadla - DC-8 (1958). McDonnell tiež vyvíjal prúdové lietadlá napríklad úspešný FH-1 Phantom. Stal sa hlavným dodávateľom pre námorníctvo Spojených štátov pre ktoré vyrobil F2H Banshee, F3H Demon, a F-101 Voodoo.

Obe spoločnosti začali používať riadené strely. Douglas hlavne rakety vzduch-vzduch. McDonnell vyrobil mnoho striel, napr. ADM-20 Quail. McDonnel aj Douglas boli jedným z hlavných dodávateľov pre armádu, ale obaja mali hospodárske problémy. Neskôr začali obe firmy uvažovať o zlúčení; došlo k nemu nakoniec 28. apríla 1967. Novo vzniknutá spoločnosť bola nazvaná McDonnell Douglas Corporation.

Zlúčenie s Boeingom[upraviť | upraviť zdroj]

McDonnell Douglas sa zlúčil s Boeingom v roku 1997 za 13 miliárd dolárov a vznikla The Boeing Company.

Produkty[upraviť | upraviť zdroj]

Vojenské lietadlá[upraviť | upraviť zdroj]

Komerčné lietadlá[upraviť | upraviť zdroj]

Navrhované modely[upraviť | upraviť zdroj]

Helikoptéry[upraviť | upraviť zdroj]

Ostatné[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku McDonnell Douglas na českej Wikipédii.