Julia Garnerová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Julia Garner)
Julia Garner
v roku 2020
Narodenie 1. február 1994 (30 rokov)
Bronx, New York, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2010 – súčasnosť
ManželMark Foster (od 2019)

Julia Garner (* 1. február 1994, Bronx, New York, USA) je americká herečka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Garnerová je dcérou Tami Gingold a Thomasa Garnera. Jej matka pochádza z Izraela, ktorý často Garnerová navštevuje, nakoľko tam majú celú rodinu jej matky. Je židovkou, rozumie hebrejčine, keďže jej matka na ňu rozprávala v hebrejčine ale aktívne týmto jazykom nehovorí.

V pätnástich rokoch začala navštevovať hodiny herectva, aby prekonala svoju hanblivosť.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svoj filmový debut mala vo filme Martha Marcy May Marlene, z roku 2011, po boku Elizabeth Olsen, Louisy Krause a Hugha Dancyho. O rok neskôr, pre ňu napísal menšiu rolu David Chase v jeho filme Not Fade Away. V rovnakom roku si zahrala výraznejšiu úlohu spoločne s Rorym Culkinom, vo filme Elektrické deti.

V roku 2014 získala vedľajšiu úlohu vo filme Sin City: Ženská, pre ktorú by som vraždil a v roku 2015 hosťovala v televíznom seriály V službách KGB, po boku Keri Russel a Matthewa Rhysa. V rovnakom roku si tiež zahrala vo filme Babi, kde jej babičku stvárnila Lily Tomlin.

Od roku 2017 do roku 2022 účinkovala v televíznom filme Ozark, kde si zahrala po boku Laury Linney a Jasona Batemana. Garnerová za svoj herecký výkon v seriály získala dve ceny Emmy Awards, pre najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Medzi tým, účinkovala tiež v seriáloch Špinavý John či Maniak.

V roku 2019 si zahrala vo filme Asistentka, za ktorý získala nomináciu na filmové ocenenie Independent Spirit Awards. Po boku Anny Chlumsky a Laverne Cox, si zahrala v televíznom seriály Inventing Anna, ktorý bol natočený na motív skutočnej udalosti a Garnerová stvárňuje hlavnú rolu.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2019 sa vydala za Marka Fostera.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Julia Garner na anglickej Wikipédii.