Anna Gunnová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anna Gunn
Celé menoAnna Gunn
Narodenie 11. august 1968 (55 rokov)
Cleveland, Ohio, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1992 – súčasnosť
ManželAlastair Duncan (1990 – r.2009)
Deti2

Anna Gunn (* 11. august 1968, Cleveland, Ohio, Spojené štáty) je americká herečka známa z televízneho seriálu Perníkový tatko (2008 – 2013).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Gunnová sa narodila v meste Cleveland, v štáte Ohio, ale vyrastala v Santa Fé, v Novom Mexiku. Jej dcérou interiérovej dizajnérky a predajcu nehnuteľností. V roku 1986 ukončila strednú školu v Santa Fé, po ktorej sa rozhodla študovať divadlo na Northwestern University. Neskôr sa presťahovala do Los Angeles, kde jej spolubývajúcou bola Pamela Adlon.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1992 sa objavovala vo viacerých filmoch a televíznych seriáloch, predovšetkým vo vedľajších úlohách. Prvú väčšiu rolu získala po boku Timothyho Olyphanta v televíznom seriáli Deadwood. V seriáli účinkovala až od roku 2005 do roku 2006. Väčší priestor dostala v televíznom seriáli Perníkový tatko, z roku 2008. Za svoj herecký výkon v seriáli získala dve ceny Emmy Award.

V roku 2016 si zahrala vo filme Equity a v rovnakom roku prepožičala svoj hlas jednej epizódnej postave v televíznom seriáli Robot Chicken. O rok neskôr, sa objavila v druhej sérii televízneho seriálu Skorumpovaní poliši. Gunnová príležitostne účinkuje v divadle.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1990 do roku 2009 bola manželkou škótskeho herca a realitného makléra Alastaira Duncana, s ktorým má dve dcéry.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Anna Gunn na anglickej Wikipédii.