Preskočiť na obsah

Kardinál-biskup

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kardinál-biskup je člen najprestížnejšej kardinálskej triedy (ordo). Pôvodne išlo o šesť alebo sedem biskupov, ktorí sa striedali po celý týždeň vo vedení bohoslužieb v lateránskej bazilike, a ktorí boli biskupmi diecéz bezprostredne susediacich s diecézou Rím (tzv. suburbikálna diecéza). Z nich sú volení dekan a vicedekan kardinálskeho kolégia.

Najstaršiemu kardinálovi-biskupovi prislúcha titul kardinál-protoepiscopus (prvý biskup).

V roku 1965 pápež Pavol VI. v Motu proprio Ad purpuratorum Patrum Collegium[1] do triedy kardinálov-biskupov zaradil aj východných katolíckych patriarchov, ktorí boli menovaní kardinálmi; nie je im prideľovaná titulárna diecéza, pretože majú svoj patriarchálny titul. Tento princíp prešiel aj do Kódexu kánonického práva z roku 1983 (CIC, can. 350). Pápež František 28. júna 2018[2] začal menovať ďalších kardinálov-kňazov a diakonov do triedy kardinálov-biskupov, pričom si ponechávajú svoje tituly alebo diakónie (povýšené Pro hac vice), a sú vo všetkom postavení naroveň kardinálom titulárom suburbikálnych.

Žijúci kardináli-biskupi

[upraviť | upraviť zdroj]
Zľava: kardinál Coppa, kardinál Re (dekan kardinálskeho kolégia od roku 2020), arcibiskup Raymundo Damasceno Assis a pápež Benedikt XVI.

Titulárni biskupi suburbikálnych diecéz

[upraviť | upraviť zdroj]

Kardináli-biskupi bez titulárnych diecéz

[upraviť | upraviť zdroj]

Kardináli z radov patriarchov východných katolíckych cirkví

[upraviť | upraviť zdroj]

Dekan kolégia kardinálov

[upraviť | upraviť zdroj]

Na čele celého kardinálskeho kolégia stojí dekan, volený z radov kardinálov-biskupov; zastupuje ho vicedekan. Volia ho ostatní kardináli-biskupi, voľba je potvrdzovaná pápežom. Jeho funkcia je čestná (je primus inter pares), vedie kardinálsky zbor počas konzistória, spoluorganizuje pápežský pohreb a liturgicky ho vedie a predsedá konkláve, pokiaľ zvolený pápež nie je biskupom, udeľuje mu v konkláve biskupské svätenie, pri inaugurácii novozvoleného pápeža. Podľa starobylej tradície po svojom vymenovaní prijíma pálium ad personam, hoci nie je metropolitom. Pôvodne bol volený na doživotie, ale v roku 2019 pápež František rozhodol,[3] že dekan bude volený na päť rokov (s možnosťou byť zvolený ešte raz), a potom sa stane emeritným dekanom kardinálskeho kolégia.

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. Vatican News. Pavol VI., motu proprio Ad purpuratorum Patrum Collegium, Rím 11. februára 1965 [online]. catholicnewsagency.com. Dostupné online.
  2. Vatican News. Išlo o reskript z audiencie substitutovi sv. sekretariátu [online]. catholicnewsagency.com. Dostupné online.
  3. Vatican News. Pápež František , motu proprio Nel corso dei secoli , Rím 21. 12. 2019 [online]. . Dostupné online.

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kardinál-biskup na českej Wikipédii.