Katedrála svätého Petra (Frascati)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katedrála svätého Petra

Katedrála svätého Petra (tal. Basilica Cattedrale di San Pietro Apostolo) je katedrála a hlavný kostol vo Frascati, v Taliansku.

Bola založená v roku 1598, jej architektom bol Ottaviano Nonni, známejší ako Mascherino. Po dvadsiatich rokoch, 29. júla 1610 tu bola slúžená prvá omša. V roku 1696 Giovanni Fontana začal prácu na novej fasáde, ktorá bola dokončená v roku 1700.

Zvonice, po oboch stranách priečelia, boli pristavené neskôr. Kostol má pôdorys gréckeho kríža, a uchováva drevený krucifix z 11. storočia z Tuscula, Madonnu od Domenichino, reliéf od Ferrucciho (1612) zobrazujúci Ježiša odovzdávajúceho kľúče sv. Petrovi, a zo 14. storočia Madonu s dieťaťom v kaplnke Gonfalone, ktorú reštauroval Domenichino.

Interiér katedrály bol zničený bombardovaním 8. septembra 1943, a tak sa dnes javí holým, okrem malej kaplnky napravo. Obnova fasády bola dokončená roku 2002.

V hlavnej lodi, na vnútornej strane priečelia, je náhrobok Karola Stuarta z bieleho mramoru. Keď tu v roku 1788 zomrel, jeho brat, vojvoda z Yorku a biskup vo Frascati, Henry Benedict Stuart, mu vystrojil v meste pohreb. Telo bolo neskôr prevezené do baziliky sv. Petra.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Katedrála svatého Petra (Frascati) na českej Wikipédii.