Katedrála svätého Vavrinca (Petřínské sady)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katedrála svätého Vavrinca
Patrocínium: Svätý Vavrinec
Mesto Praha
Mestská časť Malá Strana
Náboženstvo Kresťanstvo
 - cirkev Starokatolícka cirkev v Českej republike
 - farnosť Starokatolícka katedrálna duchovná správa
Súradnice 50°04′59″S 14°23′46″V / 50,08305556°S 14,39611111°V / 50.08305556; 14.39611111
Ďalšie údaje  
 - počet veží 2
Architekt Ignác Palliardi
Štýl Barok
Výstavba 1735
Wikimedia Commons: Church of Saint Lawrence (Petřín)
Webová stránka: http://www.starokatolickakatedrala.cz/
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Katedrála svätého Vavrinca je barokový kostol v Parku u rozhledny na pražskom Petříne. Od roku 1995 ho využíva starokatolícka cirkev ako biskupský kostol. Je chránený ako kultúrna pamiatka Českej republiky.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne išlo o románsky kostol. Najstaršia správa o ňom pochádza z roku 1135. Podľa kostola tiež vznikol starý nemecký názov Petřína Laurenziberg. Románska stavba spadala pod svätovítsku kapitulu, ktorá sa však v jeho správe až do Bielej Hory striedala s kapitulou vyšehradskou.

V 30. rokoch 18. storočia, v súvislosti s výstavbou výklenkových pútnických kaplniek krížovej cesty, prestala pôvodná románska stavba postačovať. Preto asi v rokoch 1740 – 1742 došlo k prestavbe v štýle neskorého dynamického baroka architektom Ignácom Palliardim starším, snáď podľa upravených plánov Kiliána Ignáca Dientzenhofera.

Niekedy sa uvádza, že stavbu dokončil známejší Ignác Palliardi mladší okolo roku 1770. O kostol sa zaviazalo starať Bratstvo pražských kuchárov.

V roku 1784 bol kostol zrušený, zariadenie rozpredané a hlavný oltár bol prenesený do kostola v Bříství. Pre potreby bohoslužieb bol chátrajúci objekt opravený opäť v rokoch 1830 – 1840.

Spoločne s vedľajšou kaplnkou Kalvárie, Božím hrobom a krížovou cestou tvorí katedrálny chrám sv. Vavrinca sakrálny komplex stavieb na vrchu Petřín a jeho duchovnú správu zabezpečuje Starokatolícka cirkev.

Duchovná správa[upraviť | upraviť zdroj]

Starokatolícka omša v kostole sv. Vavrinca.

Od roku 1995, kedy sa kostol sv. Vavrinca stal katedrálnym chrámom Starokatolíckej cirkvi, bol spravovaný ako súčasť pražskej farnosti, teraz tu existuje samostatná farnosť. Administrátorom je kňaz ThDr. Petr Jan Vinš.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kostel svatého Vavřince (Malá Strana, Petřínské sady) na českej Wikipédii.