Kenmare Bay

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kenmare Bay (niekedy aj Kenmare River, ír. An Ribhéar, staršie tiež Inbhear Scéine) je záliv v severovýchodnej časti Atlantického oceánu, na juhozápadnom pobreží Írska. Do pevniny sa zarezáva medzi polostrovmi Iveragh na severe a Beara na juhu. Na severe, východe a juhovýchode ho obklopuje územie grófstva Kerry, na juhu najzápadnejšia časť územia grófstva Cork.

Záliv prebieha z vnútrozemia na severovýchode k otvorenému oceánu na juhozápade, na dĺžku meria približne 44 km, na šírku od 0,5 až 2 km v hlave zálivu po 8 km v jeho ústí. Záliv sa smerom na juhozápad postupne lievikovito rozširuje a jeho pobrežie je značne členité. Do pevniny sa vrezávajú menšie zátoky - Lehid Harbour, Kilmakilloge Harbour, Ardgroom Harbour na južnej a Coongar Harbour a Bunnow Harbour na severnej strane zálivu. V zálive tiež leží viacero ostrovov, z nich najväčšie sú: Rossmore Island, Rossdohan Island, Sherky Island, Garinish Island, Dinish Island, Ormond's Island, Illaundrame, Illaunleagh, Daniel's Island a súostrovie Greenane Islands. Ostrov Inishfarnard]oddeľuje záliv od susedného zálivu Coulagh Bay. Vstup do zálivu sa nachádza na línii mysov Lamb's Head - Cod's Head.

Najvýznamnejšie rieky pritekajúce do Kenmare Bay ústia v severovýchodnej časti: Roughty, Blackwater, Sneem.

V severovýchodnej, najužšej časti zálivu leží mestečko Kenmare. Na pobreží zálivu leží tiež niekoľko obcí: Ardgroom, Castlecove, Collorus, Lauragh, Parknasilla, Sneem, Tahilla, Templenoe.