Donegalský záliv

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha zálivu v rámci Írska
Poloha zálivu v rámci Írska

Donegalský záliv (-slovenský normovaný názov; angl. Donegal Bay, ír. Bá Dhún na nGall )[1] je záliv v severovýchodnej časti Atlantického oceánu. Nachádza sa na severozápadnom pobreží Írska a je najväčším írskym zálivom. Na severe, východe a juhovýchode ho ohraničuje pevnina grófstva Donegal, na krátkom úseku na juhovýchode grófstva Leitrim a na juhu grófstva Sligo. Na západe je otvorený a približne v línii Roskeeragh Point - Carrigan Head sa spája s vodami Atlantiku. Na severnom pobreží sú jeho súčasťou zátoky Fintragh Bay, Inver Bay a McSwynes Bay. Na juhovýchodnom pobreží sa nachádza hlboký estuár rieky Erne.

V zálive ležia ostrovy Isle of St. Ernan, Belle's Isle, Rotten Island, v ústí zálivu sa nachádza ostrov Inishmurray. Do zálivu ústia rieky Eany Water, Eske, Erne, Drowes a Duff. Na jeho pobreží ležia mestá Ballyshannon, Bundoran, Coolmore, Donegal, Killybegs, Mountcharles, Mullaghmore, Rossnowlagh a Tullaghan.

Na pobreží Donegalského zálivu sa vypína najvyšší morský klif v Európe, 601 m vysoký Slieve League. Pláže zálivu sú zároveň najlepším miestom v Írsku vhodným na surfovanie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zoznam exoným [online]. Ústav geodézie, kartografie a katastra SR, rev. 2011-06-01, [cit. 2014-11-09]. Dostupné online.