Korunka kockovaná

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Korunka kockovaná
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Fritillaria meleagris
Linné
Synonymá
korunka strakatá
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Korunka kockovaná alebo korunka strakatá (lat. Fritillaria meleagris) je trváca rastlina z čeľade ľaliovitých. V zemi má guľatú cibuľu, veľkú asi ako lieskový oriešok. Byľ má priamu, holú, sivozelenej farby na konci oblúkovito ohnutú. Listy sú čiarkovité, ku kvetu sa zmenšujúce. Na každej byli rastie na konci zvyčajne jeden kvet, málokedy nachádzame dvojkeveté jedince [1]. Kvety sú veľké, previsnuté, nevoňavé tvaru podobného zvončekom, červenkastej až fialovej farby s šachovnicovou kresbou. Zriedka sú albinózne. Semená sú krídlaté, ploské, dozrievajúce v hranatej, podlhovastej tobolke. Kvitne skoro zjari v apríli a v máji.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Rozšírená je v západnej, strednej a južnej časti Európy a na Ukrajine. Je európskym druhom. Na Slovensku rastie na osihotených stanovištiach, v nížinách južného (Štúrovo) a stredného (Vígľaš) Slovenska, na nížinách pod Vihorlatom a v okrese Rožňava.

Význam[upraviť | upraviť zdroj]

Cibule obsahujú jedovatý alkaloid imperialín, varením sa rozkladajúci. Šľachtené druhy sa používajú často ako okrasné rastliny do záhrad. Je prísne zákonom chránená.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MÁJOVSKÝ, Jozef; KREJČA. Rastliny vôd, močiarov a lúk. Bratislava : Obzor, 1970. 65-055-70. Kapitola 59, s. 132.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]