Kristin Bauer van Stratenová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kristin Bauer van Stratenová
v roku 2013
Celé menoKristin Neubauer
Narodenie 26. november 1966 (57 rokov)
Racine, Wisconsin, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1994 – súčasnosť
ManželAbri van Straten(od 2009)
Bauer van Stratenová s Alexanderom Skarsgårdom, hereckým kolegom z televízneho seriálu True Blood: Pravá krv.

Kristin Bauer van Stratenová (* 26. november 1966, Racine, Wisconsin, USA) je americká herečka, známa z televíznych seriálov True Blood: Pravá krv (2008-2014) a Kde bolo, tam bolo (2011-2018).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Bauer van Stratenová sa narodila ako Kristin Neubauer v meste Racine, v štáte Wisconsin. Je nemeckého pôvodu. Počas detstva športovala, jazdila na koni a strieľala z brokovnice. Vyštudovala The Prairie School vo Wind Point. V mladosti tiež študovala výtvarné umenie na Washingtonskej univerzite v St. Louis, ako aj v Bostone a na Parsons The New School for Design v New Yorku, ale rozhodla sa stať herečkou a presťahovala sa do Los Angeles, kde žije od roku 1994.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1995 mala Bauer van Stratenová svoju prvú pravidelnú rolu v televíznom seriáli The Crew. V roku 2000 si zahrala po boku Sandry Oh, Daryl Hannah a Jennifer Tilly vo filme Tanečnice od Modrého leguána, kde stvárnila pornohviezdu.

V roku 2004 mala menšiu úlohu vo filme 50x a stále po prvý raz, v ktorom hral Adam Sandler. Počas svojej hereckej kariéry hosťovala vo viacerých televíznych seriáloch, ako napríklad Seinfeld, Dva a pol chlapa, Star Trek: Enterprise, Zúfalé manželky a iné.

Od roku 2008 do roku 2014 hrala Bauer van Stratenová upírku Pamelu Swynford De Beaufort vo fantasy dramatickom seriáli True Blood: Pravá krv. Od roku 2009 sa stala stálou súčasťnou hereckého obsadenia. V roku 2011 bola obsadená do fantasy televízneho seriálu Kde bolo, tam bolo ako zlá víla Maleficent.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Bauer van Stratenová vykonáva ochranárske práce na zlepšenie zaobchádzania so zvieratami. V roku 2011 sa spojila s Animal Legal Defense Fund v neúspešnom boji za oslobodenie Tonyho, sibírsko-bengálskeho tigra, ktorý je od roku 2000 držaný ako atrakcia pri ceste na Tiger Truck Stop v Grosse Tête v Louisiane. Spolupracovala s Physicians Committee for Responsible Medicine na propagácii kozmetiky, ktorá nie je testovaná na zvieratách. Je vegetariánka.

Bauer van Straten tiež povzbudzuje ľudí, aby žili udržateľnejšie a boli šetrnejší k životnému prostrediu.

Od detstva sa venuje kresleniu a maľovaniu. Vytvára portréty na objednávku. Od 1. augusta 2009 je vydatá za hudobníka Abri van Stratena, po ktorom prijala aj priezvisko van Straten.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kristin Bauer van Straten na anglickej Wikipédii.