Kunovec východný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kunovec východný

kunovec východný
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Dasyurus viverrinus
Shaw, 1800
Synonymá
Dasyurus guttatus
Dasyurus maugei
Dasyurus quoll
Didelphis alboguttata
Didelphis maculata
Didelphis viverrina
Nasira viverrina

Rozšírenie
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Kunovec východný (Dasyurus viverrinus) je druh vačkovca z čeľade kunovcovité.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Vyskytuje sa pravdepodobne už len na Tasmánii, kde nie je vzácny. Obýva prednostne svetlé lesy, predovšetkým vtedy, keď susedia s lúkami alebo kultivovanou krajinou.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Dĺžka kunovca východného je 30 až 45 cm. Jeho hmotnosť je 700 až 2 000 g. Po diablovi tasmánskom sú zrejme najväčšími ešte žijúcimi mäsožravými vačkovcami v Austrálii, majú však omnoho útlejšiu stavbu tela ako diabol tasmánsky. Tento vačkovec zaujíma v Austrálii miesto našej kuny. Je neúnavným lovcom, ktorý sa živí hmyzom a malými stavovcami. Požiera však aj väčšie mršiny. Trávi väčšinu času na stromoch.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Burbidge, A.A. & Woinarski, J. 2016. Dasyurus viverrinus. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T6296A21947190. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T6296A21947190.en. Prístup 1. marec 2019.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku kunovec tečkovaný na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]