Kvantový počítač

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
IBM Q System One

Kvantový počítač je zariadenie na vykonávanie výpočtov, ktoré priamo využíva pri svojej činnosti kvantovomechanické fenomény, ako napríklad superpozíciu alebo kvantové previazanie častíc, na vykonávanie operácií nad dátami.

V klasickom počítači sa pracuje s bitmi (dvojstavová hodnota 0 alebo 1), v kvantovom počítači sa používajú qubity, tiež kvantové bity. Qubit môže byť vo dvoch stavoch súčasne. Tento prístup umožňuje kvantovým systémom riešiť určité úlohy výrazne rýchlejšie oproti klasickým systémom, čo je výhoda, ktorá sa exponenciálne zvyšuje s pridávaním ďalších qubitov.[1]

Základným princípom kvantových výpočtov je to, že kvantové vlastnosti častíc sa môžu použiť na reprezentáciu a štruktúru dát a kvantové mechanizmy sa môžu použiť na vykonávanie operácií s týmito dátami. Počítanie reálnych úloh pomáha napr. v ekonómii a vesmírnom výskume.

Realizácie[upraviť | upraviť zdroj]

IBM Q System One je prvý komerčný kvantový počítač založený typovo na kvantových obvodoch, predstavený v januári 2019.[2] Je umiestnený vo vzduchotesnej sklenenej kocke s rozmermi 2,7 2,7 x 2,7 m, ktorá udržuje kontrolované fyzické prostredie. Valec vyčnievajúci zo stropu v strede je riediaca chladnička, ktorá obsahuje 20-qubitový transmonový kvantový procesor.[2] Od 15. júna 2021 firma IBM nasadila prvú jednotku Q System One v Nemecku vo svojom sídle v Ehningene.

Prevádzkovateľmi kvantových počítačov sú tiež firmy Google AI a NASA. V roku 2020 vláda Spojeného kráľovstva prispela k vybudovaniu kvantového počítača aj pre verejnosť v Londýne za 13 mil. eur.[3] V roku 2021 takto vzniknutá ORCA Computing potvrdila nákup ďalších qubitov a spoluprácu s partnermi.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. British firm claims quantum-computing breakthrough. BBC News, 2021-09-30. Dostupné online [cit. 2022-03-27]. (po anglicky)
  2. a b CHAN, Rosalie. IBM unveils the world's first quantum computer that businesses can actually use to solve previously impossible problems [online]. Business Insider, [cit. 2022-03-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Proč Facebook zvažuje, že zakáže sdílet odkazy na články z médií? [online]. Český rozhlas Plus, 2020-09-05, [cit. 2022-03-27]. Dostupné online. (po česky)
  4. The quantum computing trailblazers powered by Imperial expertise | Imperial News | Imperial College London [online]. Imperial News, [cit. 2022-03-27]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]